ECDC: Poživitveni odmerek za večino populacije še ni nujno potreben

V celoti cepljeni posamezniki v splošni populaciji poživitvenega odmerek cepiva proti covidu-19 trenutno še ne potrebujejo nujno, je danes sporočil Evropski center za preprečevanje bolezni (ECDC). Kot pa dodaja, je smiselno o uvedbi dodatnega odmerka razmisliti za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.
FOTO: Aljaž Uršej

ECDC opozarja, da je pomembno razlikovati med poživitvenim odmerkom za ljudi, ki so se ustrezno odzvali na primarno cepljenje, in dodatnim odmerkom za tiste z oslabljenim imunskim sistemom, katerih imunski sistem se na cepljenje ni ustrezno odzval.

“Vsa cepiva, odobrena v EU/EGP (Evropskem gospodarskem prostoru), trenutno nudijo odlično zaščito pred hospitalizacijo, hudim potekom bolezni in smrtjo zaradi covida-19, medtem ko približno eden od treh odraslih starejših od 18 let v EU/EGP še vedno ni v celoti cepljen,” je na spletni strani zapisal ECDC, ki je prav tako opozoril, da bi morala biti trenutno prednostna naloga precepiti populacijo, ki še ni prijela prvih dveh odmerkov cepiva, in upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Evropska agencija za zdravila (EMA) trenutno še ocenjuje podatke v zvezi s poživitvenimi odmerki.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v preteklosti kritizirala bogate države, ki so začele prebivalce cepiti s poživitvenim odmerkom, medtem ko revnejše države še vedno nimajo dostopa do cepiva. Iz organizacije so avgusta sporočili, da znanstveni podatki niso pokazali potrebe po poživitvenem odmerku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.