Search
Close this search box.

Države se v boju proti koronavirusu vse bolj zapirajo, kritično tudi v Španiji

Države po vsem svetu sprejemajo vse bolj drastične ukrepe, da bi zajezile širjenje novega koronavirusa. Vedno bolj omejujejo vstop na svoje ozemlje, doma pa zapirajo javne prostore. Zaradi hitrega širjenja virusa v Španiji je slovensko zunanje ministrstvo danes odsvetovalo vsa potovanja v to državo.

Preberite tudi: Vlada v nov način ocenjevanja stanja okuženih z novim koronavirusom in omejevalne ukrepe

V Evropi je še vedno največ primerov novega koronavirusa v Italiji, sledi Španija, kjer so v zadnjem dnevu zabeležili več kot 1500 novih okužb. Skupno imajo tako v Španiji potrjenih že 5753 primerov. Koronavirusna bolezen je v Španiji zahtevala doslej 136 smrtnih žrtev.

Položaj se zaostruje tudi v Avstriji, kjer so okužbo z novim koronavirusom doslej potrdili pri 602 ljudeh, večinoma na Tirolskem, kjer sta dva kraja že od petka v karanteni. Slednjo so danes razglasili tudi v kraju Sveta Kri (Heiligenblut) na avstrijskem Koroškem, zato turisti pospešeno zapuščajo območje.

V Italiji, kjer je zaradi covida-19 umrlo 1266 ljudi, okuženih pa je 17.660, je v karanteni vsa država. Ponekod so se odločili še za zaprtje parkov in otroških igrišč, v obalnih mestih na severu Italije so okrepili nadzor nad turisti. Zaradi epidemije so tudi preložili načrtovane lokalne volitve.

Italijanske oblasti sicer strogo nadzorujejo spoštovanje drakonskih ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa v državi. Potem ko so v četrtek razglasili dvotedensko karanteno ter zaprtje vseh trgovin in lokalov, so samo v petek zaradi kršitve karantene ovadili 6942 oseb.

Avstrijska vlada bo za obvladovanje krize zaradi novega koronavirusa namenila do štiri milijarde evrov, ki jih bodo dodelili za ta namen ustanovljenemu kriznemu skladu.

Sredstva bodo po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA med drugim namenili za stabilizacijo zdravstvenih zalog, kamor sodi tudi nakup medicinskih aparatov, oživitev trga delovne sile, med drugim za sofinanciranje krajšega delovnega časa, ohranitev javnega reda ter omilitev izpada dohodkov tako na strani delodajalcev kot delavcev.

Tri tedne po prvem primeru okužbe z novim koronavirusom v državi bo sicer v Avstriji v ponedeljek zastalo javno življenje, ko bo začela veljati večina najnovejših ukrepov.

V ponedeljek bo sicer minilo točno mesec dni, odkar so v Parizu pri kitajskem turistu iz Pekinga potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom v Evropi. V Avstriji so prva dva primera potrdili 25. februarja. Par iz Lombardije je medtem že ozdravel.

V številnih evropskih državah bodo prihodnji teden zaprte šole in vrtci. Med zadnjimi, ki so to napovedale, je Madžarska. Na Češkem zapirajo tudi trgovine in gostinske lokale, v Severni Makedoniji sta izolirana dva kraja na zahodu države, prve primere okužb so zabeležili na Kosovu.

Skoraj ni več države v Evropi s prostim pretokom ljudi čez mejo. Mejo so za tujce danes zaprli na Danskem, enako tudi Rusija v delu, kjer meji s Poljsko in Norveško. Takšna prepoved bo od ponedeljka v veljavi tudi na Češkem in Poljskem. Na Norveškem so vsem, ki vstopijo v državo, razen če pridejo iz Finske in Švedske, odredili, da morajo v 14-dnevno samoizolacijo, ne glede na to, ali imajo znake okužbe ali ne.

Celo Turčija, kjer so doslej zabeležili le pet okužb, je v soboto prepovedala vstop v državo potnikom iz devetih evropskih držav ter s temi državami prekinila letalske povezave. Letalski in železniški promet je sicer okrnjen po vsej celini, saj prevozniki ukinjajo številne povezave.

Tudi Maroko je v boju proti širjenju novega koronavirusa v petek prekinil zračne, kopenske in pomorske povezave z Evropo, pa tudi s sosednjo Alžirijo. V državi na severu Afrike je tako obtičalo večje število turistov. Na španski strani meje v obeh enklavah pa je obtičalo nekaj Maročanov, ki se sprašujejo, zakaj jih ne spustijo v domovino. Doslej so sicer v državi zabeležili 17 primerov obolelih s covidom-19, en človek je umrl.

Med najstrožjimi državami je Nova Zelandija, kjer uvajajo obvezno 14-dnevno samoizolacijo za vse, ki bodo vstopili v državo. Zaradi nevarnosti novega koronavirusa so tudi odpovedali osrednjo slovesnost v spomin na žrtve lanskega terorističnega napada na mošejo v Christchurchu, čeprav imajo zaenkrat le šest potrjenih primerov okužb.

Na Kitajskem in v Južni Koreji se rast števila novih okužb upočasnjuje, še vedno pa narašča v Iranu. Tam je koronavirusna bolezen zahtevala še 97 smrtnih žrtev, s čimer se je število vseh smrtnih žrtev povzpelo na 611.

Novi koronavirus sars-cov-2 se širi tudi drugod po Aziji, v Latinski Ameriki in Afriki, zato tudi tam krepijo nadzor na mejah, ponekod tudi že zapirajo javne ustanove.

Vedno je več je primerov politikov in vidnih osebnosti, pri katerih so potrdili okužbo z novim virusom. V italijanski vladi so okužbo potrdili pri namestnikih ministra za zdravje in izobraževanje. V bolnišnici v Madridu zaradi covida-19 zdravijo bivšega generalnega sekretarja zveze Nato, zunanjega ministra in visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Javierja Solano.

Po svetu so doslej potrdili 143.400 primerov okužbe z novim koronavirusom. Covid-19 je zahteval 5402 smrtna primera v skupno 135 državah in ozemljih.

Preberite tudi: Spremljamo: Število okuženih narašča, okužen tudi Ravenčan, ki ne živi na Koroškem

Ppripravili Andreja Seršen Dobaj in Maja Lazar Jančič