Search
Close this search box.

Država bo priskočila na pomoč delodajalcem, opolnoči zaprli vseh 27 maloobmejnih prehodov s Hrvaško

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Opolnoči so zaprli vseh 27 maloobmejnih prehodov s Hrvaško. Ukrep bo v veljavi do preklica, vlada pa je potnikom svetovala, naj za nujna potovanja na Hrvaško uporabijo mednarodne mejne prehode. Določbe sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o obmejnem prometu in sodelovanju, ki določajo pravice uporabnikov do prehoda državne meje izven mejnih prehodov (prehodna mesta in točke, kmetijski vložki), sicer ostajajo v veljavi.

LJUBLJANA – Pristojni parlamentarni odbori bodo za potrditev na plenarni seji DZ pripravili več predlogov zakonov, s katerimi se vlada odziva na epidemijo novega koronavirusa. Med drugim namerava država priskočiti na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma. Vlada bo medtem obravnavala predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev ter oceno stanja glede epidemije novega koronavirusa.

KRANJ – V kranjskem zdravstvenem domu ostajajo brez zaščitnih mask za delo v vstopni točki za domnevno okužene bolnike s koronavirusom. Kljub racionalizaciji in pozivom po dobavi zaščitne opreme imajo le še štiri ustrezne maske in če v kratkem ne bodo dobili novih, bodo točko primorano zapreti. Tri ustrezne maske so jim poslali iz Škofje Loke, tako da zaenkrat še lahko delajo. Poudarili so, da z opremo ravnajo tudi zelo racionalno.

LJUBLJANA – Veterinarska zbornica Slovenije je način in urnik dela veterinarjev prilagodila epidemiji novega koronavirusa. Delovni čas veterinarskih ambulant je omejen, saj bodo veterinarji zagotavljali le nujno potrebne posege, če je le mogoče po predhodni najavi. Veterinarji so odpovedali in preložili vse nenujne posege. Cepljenje proti steklini so preložili.

LJUBLJANA/MARIBOR/KOPER/NOVA GORICA – Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je zaradi epidemije koronavirusa podaljšalo čas za prvi prijavni rok v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2020/21, ki bi sicer potekel danes. Novi rok za e-prijavo je tako 9. april.

SVET

BRUSELJ – Članice EU so za zajezitev novega koronavirusa uvedle 30-dnevno omejitev nebistvenih potovanj v unijo, ki so jo v torek sprejeli voditelji članic. Države bodo sprejemale nove ukrepe za omejitev javnega življenja. Napovedani so tudi novi evakuacijski leti za evropske državljane, med njimi je nekaj deset Slovencev, ki so zaradi ukrepov proti pandemiji novega koronavirusa obtičali v tujini. O premagovanju negativnih posledic koronavirusa bodo na videokonferenci razpravljali prometni ministri EU.

WASHINGTON – Prvo okužbo s koronavirusom so v torek potrdili v Zahodni Virginiji, s čimer se je virus uradno razširil po vseh 50 zveznih državah ZDA, ki se z njim spopadajo vsaka po svoje brez celovite enotne nacionalne strategije. Do torka zvečer je število okužb v ZDA doseglo skoraj 6000 primerov, umrlo je več kot 100 ljudi.

DUNAJ – V Avstriji so potrdili že 1471 okužb z novim koronavirusom. Največ jih je na Tirolskem, in sicer 352, je sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje. Doslej so izvedli 11.977 testiranj, umrle so tri osebe.

BRUSELJ – Belgija bo tako kot Italija, Francija in Španija od poldneva pa do najmanj do 5. aprila v karanteni.

BERLIN – Nemčija je v torek za 30 dni prepovedala vstop vsem, ki niso državljani EU, tudi državljani EU so edini, ki lahko prečkajo državo. Še naprej pa je zagotovljeno trgovanje in prost pretok blaga.

BERN – Švicarski zdravstveni sistem bi se lahko sesul do konca meseca, če so bo novi koronavirus še naprej širil tako hitro, je v torek opozoril predstavnik švicarske vlade Daniel Koch. V državi so doslej potrdili 2650 okužb, 19 ljudi je umrlo.

PEKING/SEUL – Na Kitajskem so zabeležili le en domači primer okužbe z novim koronavirusom in 12 “uvoženih” primerov. Bolezni covid-19, ki jo povzroča virus, je podleglo še 11 ljudi. V Južni Koreji se je po več dneh upadanja že drugi dan zapored povečalo število novih okužb. Potrdili so 93 novih primerov, skupno 8413. Virus je zahteval še tri smrtne žrtve, tako da se je skupno število povečalo na 84.

BEOGRAD – Srbija je v torek v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa uvedla dodatne ukrepe, med njimi prepoved gibanja na prostem med 20. in 5. uro. Zapuščanje domov v tem času bo mogoče le s posebnimi dovoljenji in za posebne naloge. Starejšim ljudem pa so sploh prepovedali, da bi zapuščali svoja stanovanja. V Srbiji so doslej zabeležila 83 okužb s koronavirusom, 18 več v zadnjih 24 urah. Izvedli so 421 testov.

CANBERRA – Avstralski premier Scott Morrison je v državi zaradi nevarnosti koronavirusa razglasil stanje zdravstvene krize in državljanom do nadaljnjega odsvetoval potovanje v tujino. V Avstraliji so doslej potrdili 533 primerov okužbe in šest smrtnih žrtev.

VATIKAN – Ljudje bi morali dneve izolacije na domovih zaradi koronavirusa izkoristiti za povezovanje z družinskimi člani, je dejal papež Frančišek v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica.

ŠPORT

OTTAWA – Prvi primer okužbe z novim koronavirusom se je pojavil tudi v severnoameriški hokejski ligi NHL. Eden od hokejistov ekipe Ottawa Senators, ki je zadnjo tekmo pred prekinitvijo lige zaradi pandemije covida-19 odigrala z Los Angeles Kings Slovenca Anžeta Kopitarja, je bil pozitiven na virus sars-cov-2, so sporočili iz kanadskega kluba.

TOKIO – Olimpijska prvakinja v skoku s palico Grkinja Katerina Stefanidi je dejala, da so športniki prisiljeni tvegati zdravje, potem ko tako organizatorji poletnih olimpijskih iger kot Mednarodni olimpijski komite (Mok) vztrajajo, da bodo OI po prvotnem programu. Igre v Tokiu so na koledarju med 24. julijem in 9. avgustom. “Mok tvega zdravje vsej nas, športnikov, zdravje naših družin in javno zdravje, ko nas sili k vsakodnevnim treningom,” je tvitnila grška prvakinja: “V veliko nevarnost nas postavljate zdaj, ne šele čez štiri mesece.”

LJUBLJANA – Kapetan slovenske odbojkarske reprezentance Tine Urnaut je na lastni koži doživel izbruh novega koronavirusa tako na Kitajskem kot v Italiji, kjer se nahaja v tem trenutku. Pravi, da so Kitajci s hitrimi in strogimi ukrepi zajezili širitev nevarnega virusa, medtem ko so v Italiji od začetka na vse skupaj gledali malce ležerno.

NEW YORK – Eden največjih zvezdnikov severnoameriške košarkarske lige NBA Kevin Durant je pozitiven na novi koronavirus. Novico je 31-letni ameriški zvezdnik potrdil tudi sam. Durant je eden od četverice košarkarjev Brooklyn Nets, ki so bili pozitivni na virus sars-cov-2 in so zdaj v izolaciji. Prvo okužbo s koronavirusom so sicer odkrili tudi v Zahodni Virginiji, s čimer se je virus uradno razširil po vseh 50 zveznih državah ZDA.

Dogodki