Druženje pod Najevsko lipo šele naslednje leto

Na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem letos zaradi okoliščin ob pojavu novega koronavirusa ne bo tradicionalnega srečanja pod Najevsko lipo. Začetki srečanja segajo v čas po osamosvojitvi Slovenije, tako da bo prihodnje leto minilo 30 let od prvega srečanja in v Črni računajo, da bodo na okroglo obletnico prireditev lahko izvedli.
20190629_110436

Na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem letos zaradi okoliščin ob pojavu novega koronavirusa ne bo tradicionalnega srečanja pod Najevsko lipo. Začetki srečanja segajo v čas po osamosvojitvi Slovenije, tako da bo prihodnje leto minilo 30 let od prvega srečanja in v Črni računajo, da bodo na okroglo obletnico prireditev lahko izvedli.

Sprva je bil dogodek opisan kot srečanje državnikov in državljanov, zadnja leta pa je to vseslovensko srečanje. Na njem vsako leto gostijo vidne predstavnike iz politike, gospodarstva, lokalnega okolja in druge, ob lepem vremenu se srečanja udeleži precej ljudi.

Prvo srečanje je bilo takoj po osamosvojitvi Slovenije, avgusta 1991, odtlej pa prireditev na Ludranskem vrhu tradicionalno poteka konec junija ali v začetku julija in je letos odpovedana prvič.

Starost Najevske lipe, ki raste pri kmetu Najevniku na nadmorski višini 1056 metrov, je ocenjena na več kot 700 let. Zaradi tega jo imenujejo tudi mati slovenskih lip. Velja za najdebelejše drevo v Sloveniji in za naravno vrednoto državnega pomena. Danes enotno deblo je zraslo iz več debel. Drevo je votlo, v višino meri okoli 24 metrov, obseg debla pa je leta 2006 meril 10,7 metra. Po legendi naj bi lipo zasadili Turki.

Preberite tudi: Najevska lipa je še vedno najdebelejša lipa v Sloveniji

Oktobra leta 2018 je Najevsko lipo nekoliko prizadel vetrolom, a hujše škode ni bilo. Je pa bila potrebna sanacija, ki je potekala pod nadzorom Zavoda RS za varstvo narave.

Kako veselo je bilo pod lipo lani, pa lahko preverite TUKAJ.

Preberi še:  Policisti bodo prežali na prehitre voznike. Napovedujejo tudi 12-urni maraton nadzora hitrosti

prijavi se

prijavi se v svoj račun