Search
Close this search box.

Marjan Šarec na srečanju pod Najevsko lipo: “Samo optimizma nam manjka, vse drugo imamo” (VIDEO in FOTO)

Z razmislekom pod lipo, z naslovom Slovenija – druga Švica, se je danes ob 11. uri na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem začelo 29. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo, ki ga že tradicionalno gosti Občina Črna na Koroškem. Slavnostni govornik na srečanju, ki je trajalo še ves dan, je bil predsednik vlade Marjan Šarec.

Razmislek pod lipo: Slovenija – druga Švica

Sogovorniki v debati pod lipo, ki je potekala letos že petič in jo je vodil dr. Tomaž Simetinger, so bili Andrej Gradišnik, direktor SIJ Metala Ravne, predsednik upravnega odbora GZS Koroške gospodarske zbornice, Nina Mauhler sekretarka na Ministrtsvu za infrastrukturo, Vlasta Nussdorfer, svetovalka predsednika Republike Slovenije, Silvo Pritržnik direktor Gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec (blagovna znamka Lesoteka Slovenj Gradec), Boštjan Gorenšek, SI-TEAM CREATIONS in podžupan Občine Prevalje, Tadeja Kuhar, strokovna sodelavka evropskega poslanca in Bart Stegeman iz Plastike Skaza. Ob koncu diskusije so bili vsi enotnega mnenja, da mi bomo prva Slovenija in ne druga Švica. .

Pod lipo je prišla tudi moštna d’čva Nina Kajžer iz Šentanela

Že 29. druženje pod krošnjo najdebelejše lipe v Sloveniji se je začelo z uvodnim pozdravom gostiteljice, črnjanske županje mag. Romana Lesjak, nakar je prisotne nagovoril in pozdravil predsednik vlade Marjan Šarec. Med drugim so mu prisluhnili številni državniki in drugi znani obrazi slovenskega političnega parketa, ki so se pridružili današnjemu dogajanju na nadmorski višini 1.056 metrov ob Najevnikovi domačiji

Med obiskovalci smo poleg gostov, ki so sodelovali v razmisleku pod lipo, zasledili ministra za finance dr. Andreja Bertonclja, z nami je bil tudi državni sekretar na Ministrstvu za finance mag. Alojz Stana, oba naša poslanca Jože Lenart in Jani Prednik, župan Občine Prevalje dr. Matic Tasič … Na Ludranski vrh pa so peš prišli tudi številni pohodniki, ki so se na pot odpravili iz pred KD Črna ter kolesarji, organizatorji pa so poskrbeli tudi za brezplačni prevoz.

VIDEO: izjava predsednika vlade Marjana Šarca na 29. vseslovenskem srečanju pod Najevsko lipo: “Ljudje radi povedo samo tisto, kar se njim zdi dobro v tujini, ne vidijo pa cele slike. Kdor je malo potoval po svetu, bo znal povedati, da tudi po svetu ni vse tako idealno in da v Sloveniji ni vse tako slabo, kot bi nas nekateri radi vsak dan prepričali”.

[aiovg_video id=81470]

Najevska lipa, simbol Črne na Koroškem, ki pravzaprav ni lipa, ampak lipovec (Tilia cordata), raste ob Najevnikovi domačiji na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem, na 1056 m nadmorske višine. Je najdebelejše drevo v naši državi. Izjemna je po svojem videzu, starosti in seveda merah, saj je znana kot najdebelejša lipa v Sloveniji, ni pa najdebelejše drevo, kot navajajo številni spletni portali in mediji. Čeprav bi si domačini želeli, da bi bila, jo po merah prekaša Gašperjev kostanj.

Predsedniku vlade je županja Črne podarila tudi sliko, umetniško delo črnjanskega slikarja Dareta Janeta.

Šarec je v nagovoru najprej pozdravil vse prisotne in poudaril, da danes ne gre za srečanje pred volitvami, zato je politikov manj, kot bi bilo to v predvoiilnem času in dejal: “Zbralo se nas je nekoliko manj, vendar tisti, ki smo tukaj, smo dobri.”

V nadaljevanju je premier med drugim povedal: »Oblast ne sme pričakovati, da jo bodo ljudje samo hvalili in prav je povedati, kaj nas moti. Na drugi strani pa se moramo tudi prebivalke in prebivalci naše države vsak dan in po svojih močeh truditi za to, da bo boljše. Pričakovati vse samo od politike, države, občine, je vendarle napačno. Kajti če v svojem srcu ne bomo dojeli, da smo državljanke in državljani lepe države, da smo državljanke in državljani države, ki je tudi v tujini cenjena, da imamo lepo naravo in sposobne ljudi, potem ne moremo biti uspešni.«

Na Ludranskem vrhu se je zbralo približno 300 obiskovalcev dobre volje

»V družbi bi pričakoval več optimizma, kar je ključ do uspeha,« je še povedal. »Samo optimizma nam manjka, vse drugo imamo. Zato se moramo vsi skupaj truditi, da se bomo ob vsakodnevnih težavah vendarle bolj z veseljem lotevali reševanja težav in se zavedali, da bomo imeli takšno državo, kakršno bomo sami ustvarjali.«

Šarec je prejel v dar tudi knjigo, ki so mu jo, v družbi poslanca Jožeta Lenarta, predali člani Policijskega veteranskega društva Sever za Koroško.

Poudaril je tudi, da je pred nami velika naloga, pogledati naprej. »Slovenijo želimo peljati med države, ki so med najbolj razvitimi v Evropi, med države, ki vedo, kaj je to državnost in kaj pomeni imeli lastno državo. Imejmo radi svojo državo in vsak posameznik si mora zadati cilj, da jo bo bolj cenil. Ne politike, ampak svojo državo, ki je bistveno več kot vsak politik v tej državi,« je zaključil Šarec.

Na srečanju pod lipo je bilo veselo

Od osamosvojitve Slovenije, od avgusta 1991, pod lipo vsako leto poteka srečanje, prvotno se je imenovalo Srečanje državnikov pod Najevsko lipo, že tradicionalno srečanja pa zadnja leta poteka v začetku julija in so ga preimenovali v Vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo. Organizator prireditve je Občina Črna na Koroškem. Nanjo pa so povabljeni znani obrazi slovenskega političnega prostora, ki obiskovalce pozdravijo s svojimi nagovori. Raznovrsten kulturni program, ki izhaja iz kulturno-etnološke dediščine okolja, brezplačna malica, stojnice izdelovalcev domačih obrti, so elementi, ki privabijo veliko množico obiskovalcev. Značilnost srečanja pod Najevsko lipo predstavlja tudi ljudsko rajanje, ki traja vse do poznih večernih ur.

Folklorna skupina KD Gozdar Črna na Koroškem

Kot se za ta dan spodobi, so pod lipo pripravili tudi pester kulturni program, v katerem so se predstavili Manca in Benjamin Izmajlov, Folkorna skupina KD Gozdar Črna na Koroškem in Pihalni orkester Rudnika Mežica.

Premier v družbi županje mag. Romane Lesjak in članic Društva kmetic Mežiške doline.

V spremljevalnem programu so lahko obiskovalci sodelovali tudi v tomboli in iskanju skritega zaklada. Na stojnicah, na katerih so se predstavljala različna društva in organizacije, pa so lahko kupili različne dobrote in izdelke domače obrti ter si izmerili vrednost sladkorja v krvi … Za zabavo in veselo druženje pod lipo pa so skrbeli člani ansambla Labodi.

Mladi iz Društva podeželske mladine Mežiška dolina so pod lipo vabili na državne (mednarodne) kmečke igre, ki bodo v soboto, 6. julija, na Poljani.

Na stojnicah se je po uradnem delu ustavil tudi predsednik vlade, ki je poklepetal s predstavniki društev in organizacij ter odšel domov z lepo bero daril, ki so mu jih podarili v zahvalo za obisk na Koroškem.

Dogodki