Search
Close this search box.

Drsna zasteklitev terase – kako poteka in kaj je potrebno?

Terase so vedno bolj priljubljen kotiček za druženje v lepem vremenu, še kako prav pa nam lahko pridejo tudi v hladnejšem delu leta – toda le, če se odločimo za drsno zasteklitev terase. Kaj sploh je drsna zasteklitev terase in vse, kar morate vedeti o njej, boste izvedeli v nadaljevanju.

Na prvi pogled izgledajo vse zasteklitve terase zelo podobne druga drugi. Vendar pa, če jih pogledamo nekoliko bližje, ugotovimo, da obstaja med njimi bistvena razlika. Dve najbolj preprosti in enostavni rešitvi za zasteklitev terase sta drsna zasteklitev in večtirna zasteklitev terase.

  • Brezokvirna drsna zasteklitev terase je inovativna tehnologija, ki omogoča, da se steklene lamele odpirajo navzven, navznoter ali v obe smeri, pri čemer se lahko popolnoma odprejo in umaknejo na stran.
  • Večtirna zasteklitev terase pa sicer omogoča pomik steklenih lamel po več tirnicah, vendar terase v tem primeru ni možno v celoti odpreti, zaprto ostane vsaj za širino enega stekla.

Kaj je drsna zasteklitev terase?

Drsna zasteklitev terase (MN Infinity) je izjemno praktična rešitev, če želite vašo teraso izkoristiti za dodatno bivalno površino ali pa si želite zgolj nekoliko več prostornosti v svojem domu. Takšen sistem zasteklitve je primerne tako za notranje kot tudi zunanje prostore, pri čemer pa ni samo praktičen, ampak tudi estetsko privlačen.

Drsni sistem zastekljevanja terase sestavljajo posamezne steklene lamele, med katerimi ni nobenih stebrov, ampak zgolj kvalitetna, vodoodporna in zračno nepropustna silikonska tesnila. Navzven deluje kot velika neprekinjena steklena površina, kar še dodatno prispeva k modernem videzu in neoviranim pogledom skozi steklo.

Steklene lamele se premikajo tako, da drsijo po drsni podlagi brez koleščkov, kar pomeni da ni nobene nevarnosti po tem, da bi se zatikale ali kakorkoli poškodovale. Vsa teža je na spodnjem vodilu, kar dodatno zagotavlja 100 % stabilnost in varnost sistema.

Glavne značilnosti drsne zasteklitve terase (MN Infinity)

Za drsno zasteklitev terase se uporabljajo izključno najbolj kakovostni materiali, saj le na ta način lahko sistem drsne zasteklitve deluje brezhibno.

  • Za zasteklitev se uporablja izjemno trdno kaljeno steklo ESG, ki ima varnostno brušene in polirane robove. Izbirate lahko med različnimi debelinami, in sicer 8, 10 in 12 mm, lepljeno in kaljeno steklo 4+4 mm in 5+5 mm Prav tako pa lahko izbirate satinato, dimljeno Parsol, float in antirefleksno steklo, ali pa steklo z zaščito proti soncu, v barvah in še mnogo drugega.
  • Posamezna steklena lamela je lahko široka največ 800 mm. Dolžina celotnega sistema je praktično neomejena, vendar je lahko maksimalno število stekel za odpiranje največ 18, pri čemer je maksimalna višina lahko do 3000 mm.
  • Prva steklena lamela je lahko široka do 1000 mm, širina drsnih vrat pa je lahko največ 950 mm. Le-te se namestijo na eno ali obe strani, tudi v kote.
  • Steklo je lepljeno v profile, zato se ne uporabljajo nobeni vijaki. Profili so izdelani iz eloksiranega aluminija, zato so odporni na vse zunanje vremenske vplive, izbirate pa lahko med različnimi barvnimi odtenki. Kar se tiče montaže profilov, je lahko spodnji profil potopljen v nivoju tlaka, kar pomeni, da nimate nobenih talnih preprek pod nogami.
  • Ne glede na to, ali gre za zasteklitev balkona ali pa zasteklitev terase, je vzdrževanje in čiščenje steklenih površin in profilov izjemno enostavno, saj, ko jih odpremo,  se zunanja stran stekla obrne na notri. Čiščenje bo tako enostavnejše, celoten sistem pa vam bo brez dvoma dolgo služil.

Kaj je potrebno za namestitev drsne zasteklitve terase?

Logično je, da se pri zasteklitvi teras srečujemo s steklenimi površinami večjih dimenzij. Zato ni vseeno, kako se celotnega projekta lotimo, saj je potrebno upoštevati tudi nekatere zakone fizike in statike. Razveseljivo pa je, da je drsna zasteklitev terase eden izmed najbolj prilagodljivih sistemov na tržišču, zato je primeren za vse oblike in velikosti teras.

Pa vendar moramo biti pred postavitvijo drsne zasteklitve pozorni predvsem na namestitev. Ta lahko poteka na dva načina:

  • Potopna montaža – spodnji alu profili so lahko potopljeni v tlake

Gre za zelo elegantno rešitev, saj v tem primeru v tleh nimate previsokih ovir, ob katere bi se neprestano spotikali, saj mora biti vodilo na odpiranju samo 8 mm nad nivojem tal. Res pa je, da je namestitev alu profilov v tem primeru nekoliko zahtevnejša, saj je v tla potrebno vrezati kanal, v katerega se pritrdijo alu profili in urediti odvajanje vode.

  • Klasična montaža – spodnji alu profili so pritrjeni na tlake

Če nimate želje po tem, da bi zarezovali vaša gotova tla, potem vam preostane pritrditev spodnjih profilov na tlake. Takšen način namestitve je enostavnejši, vendar v tem primeru profili niso poravnani s tlemi.

Drsna zasteklitev terase je dodana vrednost vsakemu domu. Vendar pa vas bo v celoti zadovoljila le, če boste izbrali pravega ponudnika – z njim boste vašo teraso popolnoma izkoristili!
Terase so vedno bolj priljubljen kotiček za druženje v lepem vremenu, še kako prav pa nam lahko pridejo tudi v hladnejšem delu leta – toda le, če se odločimo za drsno zasteklitev terase. Kaj sploh je drsna zasteklitev terase in vse, kar morate vedeti o njej, boste izvedeli v nadaljevanju.