Doslej na meji opravili nekaj čez 2000 hitrih testov

Na petih mejnih prehodih na meji s Hrvaško in na brniškem letališču so v soboto začeli opravljati hitre teste na novi koronavirus. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je povedala, da so do sedaj opravili nekaj čez 2000 testov, približno en odstotek testiranih je pozitiven.
covid-19-5057462_1920

To je glede na rezultate pri testiranjih v splošni populaciji pričakovana številka, je povedala ob obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, kjer se je srečala z vodstvom ter se seznanila z delovanjem covidnih oddelkov in aktualnim stanjem.

“Testiranje bo potekalo še nekaj dni, verjetno do takrat, ko se bo večina tistih, ki so odšli na dopust čez mejo, vrnilo. Verjetno do naslednjega vikenda,” je še povedala.

Čakalne dobe so po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste trenutno na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje ter Zgornji Leskovec. Vozniki čakajo na vstop v državo približno eno uro.

Hitre teste je ob letališču Jožeta Pučnika Ljubljana možno opraviti na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi in Jelšane. Samo na teh mejnih prehodih lahko v državo vstopajo tisti, ki ob prihodu iz rdeče države v Slovenijo vstopajo na zunanji schengenski meji, nimajo pa negativnega testa PCR, ki ni starejši od 48 ur, oziroma ne sodijo med 12 izjem, ki jim je omogočen vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu.

Preberite še: Od danes na brniškem letališču in nekaterih prehodih s Hrvaško testiranje s hitrimi testi

Preberi še:  V Ljubljani v četrtek cepljenih skoraj tisoč otrok