Od danes na brniškem letališču in nekaterih prehodih s Hrvaško testiranje s hitrimi testi

Od danes bo na petih mejnih prehodih s Hrvaško in brniškem letališču potekalo testiranje na covid-19 s hitrimi antigenskimi testi. Od danes je na seznamu izjem za vstop brez karantene ali negativnega testa PCR pet novih.

Če oseba, ki prihaja iz rdeče države in vstopa na zunanji schengenski meji, ob vstopu pa ne predloži negativnega testa PCR ali ne sodi v nobeno od 12 izjem, sme vstopiti le na mejnem prehodu, kjer so zagotovljeni pogoji za testiranje s hitrim antigenskim testom. Ti mejni prehodi so Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, mejni prehod Obrežje, mejni prehod Gruškovje, mejni prehod Metlika, mejni prehod Središče ob Dravi, mejni prehod Jelšane.

Državljanom tretjih držav na nenujnem potovanju, ki testiranja s hitrim antigenskim testom ne bodo opravili ali bo rezultat testiranja pozitiven, se bo vstop zavrnil. Druge osebe, ki bodo opravile testiranje s hitrim antigenskim testom in bo rezultat testiranja negativen, se bo dovolil vstop brez napotitve v karanteno na domu.

Vlada je ob tem razširila seznam izjem za vstop brez karantene ali negativnega testa PCR iz držav na rdečem seznamu. Od danes je tako dovoljenih 12 izjem, od tega pet novih. Sem spadajo otroci, ki še niso dopolnili 13 let in potujejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno oziroma mu ni zavrnjen vstop. Izjema so po novem tudi določeni športniki in športni delavci. Nova izjema pripadniki služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev, ki izvajajo humanitarne prevoze ali nudi pomoč pri reševanju in odpravi posledic elementarnih nesreč in se vrača čez mejo najkasneje v 48 urah po prehodu meje.

VIR: Ministrstvo za notranje zadeve, STA

Dogodki