Doroteja Novak Gosarič: “V najboljšem možnem scenariju bo prvo cepivo dostopno konec decembra”

Sekretarka iz direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič je na današnji novinarski konferenci napovedala, do bo Slovenija nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 pripravila najkasneje do konca decembra, ko naj bi bilo na voljo prvo cepivo.

VIDEO: Novinarska konferenca

Evropska komisija se pogaja s sedmimi proizvajalci cepiv, s štirimi je EU že sklenila pred dogovor, ki vključuje ceno, pogoje oskrbe in časovne okvire dobav. S predčasnim dogovorom je evropska komisija proizvajalcem omogočila pospešitev razvoja in povečanja kapacitete proizvodnje. Bodo pa vse države članice dobile cepiva istočasno, pod enakimi pogoji. Nekatere države članice so poskušale z neposrednimi pogajanji s proizvajalci, a niso bile uspešne.

Opozorila je, da bo celovita informacija za dokončanje nacionalne strategije na voljo šele ob izdaji prvega dovoljenja za promet s cepivom, kar pa naj bi se zgodilo konec novembra ali v začetku decembra. Takrat bodo države članice EU, vključno s Slovenijo, lahko dokončno pripravile nacionalne strategije.

EU je pripravila strategijo cepljenja, v kar sodi način izvedbe, določitev rizičnih skupin, kot tudi spremljanje učinkov cepljenja. Nacionalna strategija še nastaja, bo pa vsebovala tri podvariante, saj se tudi cepiva med sabo razlikujejo in so razvrščena v tri različne platforme. Eno cepivo bo imelo npr. večji učinek, drugo cepivo bo imelo manjšo verjetnost negativnih stranskih učinkov, tretje bo imelo močan vpliv na povečanje imunskega sistema.

Prvi proizvajalec naj bi dovoljenje za proizvodnjo dobil že konec novembra, cepiva bo lahko ponudil konec decembra. Kakšno količino bo proizvajalec uspel zagotoviti, še ni povsem jasno. Mora pa se vsaka država s proizvajalci dogovoriti operativne stvari, od logistike dobave, načinov shranjevanje oziroma skladiščenja, do števila prevzemnih točk. Zato se bo s farmacevtsko družbo Pfeizer srečal v naslednjem tednu tudi minister Gantar.

Cepljenje bo prostovoljno. Pripravljena bo promocijska kampanja v podporo cepljenju. Cepljenje ne bo brezplačno, a denar za cepiva bo zagotovil državni proračun, je še pojasnila Novak Gosaričeva.

Vir: www.gov.si