Search
Close this search box.

Dopoldan snežni plaz na Uršlji gori odnesel turnega smučarja

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča o turnem smučarju, ki je danes dopoldan sprožil plaz med spustom z Uršlje gore.
Fotografija je simbolična

Po njihovih navedbah se je ob 10.54 na območju Uršlje gore v občini Ravne na Koroškem med spustom turnemu smučarju sprožil snežni plaz, ki ga je odnesel okoli 400 metrov po pobočju. Gorski reševalci GRS Koroške so poškodovanega smučarja oskrbeli na kraju dogodka in poškodovanca pripravili za transport v bolnišnico. V Splošno bolnišnico Slovenj Gradec je poškodovanca prepeljal helikopter Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor.

Vse morebitne obiskovalce gora obveščamo, da je po podatkih ARSA nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1600 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Zmerna nevarnost (2. stopnja) je tudi na območju Idrijsko-Cerkljanskega, Škofjeloškega, Polhograjskega in v višjih predelih Zasavskega hribovja. Tam so predvsem nevarna strma travnata pobočja. V gorah so zlasti nevarna pobočja nad gozdno mejo, kjer veter prenaša sneg in gradi nove snežne nanose. Že pod majhno obremenitvijo lahko sprožite kložast snežni plaz. V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer novega snega zaradi vpliva vetra manj. Pod nadmorsko višino okoli 1600 m so nevarna predvsem strma travnata pobočja. Snežne in plazovne razmere so zelo zahtevne, nevarnost je težko prepoznati. Pri izbiri pobočja se je treba vesti zelo zadržano. Aktualne razmere in informacije o nevarnosti snežnih plazov najdete TUKAJ.

V kolikor se odpravljate v gore posebej poudarjamo, da so v tem času gore rezervirane le za izkušene in primerno opremljene obiskovalce. Priporočila GRS so tudi, da se ne odpravljate sami in ne precenjujete svojih zmožnosti.

Vir: www.spin3.sos112.si, https://arso.gov.si

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča o turnem smučarju, ki je danes dopoldan sprožil plaz med spustom z Uršlje gore.