Search
Close this search box.

Dogodek “Jaz mami – izberem sebe” dosegel velik odziv

Dogodek Jaz mami - izberem sebe, je potekal 21. 3. 2023 v Slovenj Gradcu v organizaciji Natalije Kotnik.

Dogodek Jaz mami – izberem sebe je bil namenjen vsem mamicam (za materinski dan) s poudarkom, kako pomembno je, da si kot ženska, kot mami, vzamejo čas zase brez slabe vesti: ženske, mamice, se dokazujejo na vseh področjih, so svojim otrokom na voljo 24/7 in zato jim zmanjka časa zase. 

Dogodek je potekal v dveh delih: prvih del so bila predavanja, drugi del pa je bil namenjen druženju, povezovanju mamic in predvsem, sprostitvi, in v ta namen so mamicam pripravili fit kotiček, foto kotiček, da so se res čim bolj sprostile in zaživele. 

Ker sem želela, da je dogodek celosten in da mamice pridobijo nova znanja s področja, o katerem se ves čas nenehno sprašujejo, sem k sodelovanju povabila tudi gostji, strokovnjakinji na tem področju, ki sta bili fantastični“, je povedala Natalija Kotnik.

Sodelovali sta: Nuša, Terapevstke storitve Nushy – diplomirana delovna terapevtka in ženska, ki ima ogromno izkušenj preko dela z mamicami in vzpostavljanjem njihovega telesa po porodu nazaj v strukturno ravnovesje in v življenje brez bolečin. Nuša je spregovorila tudi po pomembnosti okrevanja po porodu, okrevanje po carskem rezu in kakšne so težave, če tega ravnovesja ni. 

Maja Pečovnik, diplomirana biologinja in magistrica mikrobiologije je spregovorila o pomembnosti uravnoteženega prehranjevanja  in prehranjevanja glede na hormonsko delovanje telesa – ženske so namreč ciklična bitja. 

Govorile so o: 

  • zdravem načinu prehranjevanja
  • pomembnosti gibanja skozi menstrualni cikel za lažji vsak dan
  • pomembnosti prave izbire treninga
  • katere vaje ti kot mama – mami priporoča in zakaj
  • pomembnosti okrevanja po CR in posledica zanemarjanja krepitev mišice medeničnega dna
  • pomembnosti strukturnega ravnovesja in simetrije telesa po porodu, še posebej po carskem rezu (CR)
  • obravnavi brazgotin po CR

Za dogodek je bilo veliko zanimanje, vendar je od okroglih 100 prijavljenih prišlo le 54, ostale so se zaradi bolezni opravičile. Sam dogodek je trajal 2 uri, odvil se je v MKC Slovenj Gradec.

Na vprašanje, kakšen je bil odziv, je Natalija odgovorila: “Odziv je bil fantastičen, še boljši, kot smo pričakovale: bile so navdušene nad vrhunsko organizacijo, za katero so rekle, da je zelo na nivoju, predavanja da so bila fantastična, zanimiva, da so zvedele veliko novega od vseh treh predavateljicah in nobena ni rekla, da ji je bil med predavanji dolgčas – kar smo iz odra videle tudi me, saj so sodelovale s vprašanji in mimiko obraza.”

Obiskovalke so bile zelo navdušene so nad osebnim pozdravom prav vsake obiskovalke posebej, saj je Natalija, kot organizatorka dogodka prav vsako osebno pozdravila in ji izročila darilno vrečko in tulipanček, ki ga je podarila Mestna cvetličarna Slovenj Gradec, darilno vrečko pa so napolnili lokalni sponzorji in en mednarodni. Obiskovalke kar niso mogle verjeti, da so vse to dobile, saj takšne gostoljubnosti še niso nikjer doživele. 

Vse tri so bile nad odzivom obiskovalk zelo navdušene in hvaležne, da so nas podprle. Dogodek je dokazal, da se o tem premalo govori, premalo se informira, povezuje mamic glede teh informacij, ki jih, glede na števil prijav in udeležek, zelo zanimajo. 

Natalijo smo tudi povprašali, kaj jo je vzpodbudilo k takšni organizaciji: “Za organizacijo dogodka me je spodbudilo dejstvo drugih mamic, ki mi govorijo, kako bi rade telovadile, naredile nekaj zase, se spravile nazaj v formo, se utrdile po porodu, ker se čutijo šibke ali imajo težave z inkontinenco, bolečine v hrbtenici od nosečnosti, dojenja in ker čutijo, da so preutrujene, ne dohajajo svojih otrok, da jih že otroci pohecajo”Mami, kako si počasna, pohiti” , ”spet bomo mogli čakat mami” in ne znajo najti časa zase in niti ne vedno, kako se naj zadeve sploh lotijo. “

Natalija in obe gostji so z dogodkom želele so ozavestiti mamice, da je čas zase, skrb zase v tem hitrem tempu življenja za ohranjanje ravnovesja zdravega duha v zdravem telesu izjemno pomembna – da čas zase ne pomeni, da smo sebične, da smo slabe mame, ampak ravno nasprotno: tako kot se bo počutila mami, tako da se bo počutila cela družina in….da je telovadba lahko zabavna, in ne nekaj, kar je težko, za kar je potrebno imeti čas, se nanjo pripraviti in da s svojim načinom življenja učimo tudi svoje otroke. 

Čestitke za ta dogodek in da bi bilo podobnih dogodkov še več.

Dogodki

Dogodek Jaz mami - izberem sebe, je potekal 21. 3. 2023 v Slovenj Gradcu v organizaciji Natalije Kotnik.