Search
Close this search box.

Dobrodelna akcija »Srce za srce«: Pomagajmo ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja

Največje nakupovalno središče v širši celjski regiji Citycenter Celje je pristopilo k dobrodelni akciji Društva regionalne Varne hiše Celje, in sicer kot prvi podpornik pri zbiranju dobrodelnih sredstev za Varno hišo Celje. Pri tem se mu je kot medijski pokrovitelj pridružil tudi Štajerski val.

Humanitarna akcija »Srce za srce« poteka v marcu – v mesecu, ki je tradicionalno posvečen żenskam, saj żelijo tudi ozaveščati prebivalstvo o problematiki nasilja nad żenskami in otroki, ki je żal še vedno zelo prikrito. Kot opozarja predsednica društva Suzi Kvas, žrtve v veliko primerih ne żelijo spregovoriti o tem in dodaja, da nobena oblika nasilja ni dopustna. Kot drużba moramo postaviti merila za ničelno toleranco do kakršnekoli oblike nasilja. Vsak, ki opazi, da nekdo doživlja nasilje mora nemudoma to tudi prijaviti (lahko anonimno, saj smo drugače soodgovorni, na koncu poudarja Kvasova.

Dobrodelna akcija City Centra Celje in Radia Štajerski val z naslovom Srce za srce je namreč namenjena Društvu regionalna varna hiša Celje, ki že sedemnajst let neprekinjeno izvaja program Varna hiša tudi na Koroškem – Varna hiša Slovenj Gradec.

Program »Varna hiša za ženske in otroke, žrtve nasilja« izvaja Društvo Regionalna varna hiša Celje neprekinjeno od leta 2000. Projekt omogoča nastanitev in konstantno psihosocialno pomoč, ki je prilagojena žrtvam nasilja in je edini tovrstni projekt na območju celjske regije. Z namenom zbiranja sredstev v podporo delovanja Varne hiše je v Citycentru Celje postavljena simbolična hiška »SRCE ZA SRCE«, v katero lahko obiskovalci v mesecu marcu donirajo poljubno vsoto sredstev. Hkrati pa poteka akcija zbiranja sredstev tudi s pošiljanjem SMS sporočil. S ključno besedo VARNA5 na 1919 prispeva vsak 5 EUR.

Suzi Kvas, direktorica JZ SOCIO, pobudnica ustanovitve prve Varne hiše na Celjskem ter predsednica Sekcije varnih hiš in materinskih domov pri Socialni zbornici Slovenije in predsednica Društva regionalna Varna hiša Celje – Velenje – Slovenj Gradec, o trenutnem stanju pravi: “Zasedenost naših kapacitet v vseh letih delovanja dokazuje, da je potreba po tovrstnem programu velika. Ker smo nevladna, humanitarna organizacija, smo samo v 60% vrednosti programa financirani s strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ostala sredstva pridobivamo s prijavami na različne razpise (FIHO), MO Celje, ostale regijske občine in z donatorji. Sredstva, ki jih nameni ministrstvo za program, zadostujejo le za del plač zaposlenih in del materialnih stroškov. Že nekaj let beležimo zelo velik upad priliva sredstev regijskih občin.”

In nadaljuje: ” V zadnjem času beležimo povečano število uporabnic, ki so tuje državljanke, brez lastnih dohodkov in posledično brez pravic do socialnih transferjev. V takšnih primerih jim nudimo brezplačno bivanje in vso materialno oskrbo, za kar potrebujemo dodatna finančna sredstva. Ker želimo s kakovostnim programom pomoči žrtvam tudi v bodoče nadaljevati, smo se odločili, da poskušamo finančni primanjkljaj omiliti z zbiranjem prostovoljnih prispevkov preko te akcije,« in ob začetku dobrodelne akcije »Srce za srce« dodaja: »Z zbranimi sredstvi bomo našim uporabnikom poleg osnovne oskrbe in pomoči lahko ponudili še kaj več (v materialni obliki, s tabori, izleti, delavnicami …), zato pozivamo vse ljudi in družbeno odgovorna podjetja, da prispevajo po svojih močeh in na ta način izkažejo podporo našemu programu in žrtvam nasilja.« 

»V Citycentru Celje v okviru našega humanitarnega sklada Citycentrovo srce vsako leto podremo lokalno zgodbo, projekt oz. organizacijo, ki je potrebna pomoči. In tako smo se v letošnjem letu odločili pomagati Varni hiši Celje, ki za svoje delovanje potrebuje dodatna finančna sredstva. Upamo, da bo veliko src skupaj z nami utripalo za žrtve nasilja in v naš sklad namenilo sredstva zanje,« pravi Darja Lesjak, center managerka.

Besedilo: Citycenter Celje

Dogodki