Direktor mežiškega TAB Auprih: Glede obrata za litij-ionske baterije se oziramo tudi drugod po Sloveniji in v tujini

Tovarna akumulatorskih baterij TAB Mežica se glede lokacije obrata za proizvodnjo litij-ionskih baterij s kitajskim partnerjem ozira tudi drugod po Sloveniji in v tujini, je glede informacije, da je podjetje le še korak do vzpostavitve omenjene proizvodnje na lokaciji Leka na Prevaljah, v sporočilu za javnost zapisal direktor družbe Bogomir Auprih.
tab

Časnik Večer je v torek poročal, da je TAB v sodelovanju s kitajskim partnerjem Haidi Energy Technology le še korak do proizvodnje litij-ionskih baterij na lokaciji novozgrajene, a nerabljene Lekove proizvodne hale na obrobju Prevalj.

Po podatkih Večera je uprava družbe TAB z načrti, ki v petih letih prinašajo okoli 300 delovnih mest, že seznanila nadzornike družbe. Šlo naj bi za namero za ustanovitev podjetja TAB-Haidi JV v načrtovani kombinirani lasti družbe TAB in kitajskega partnerja, ki med drugim vključuje tudi nakup omenjenega objekta. Neuradno naj bi kupnina za novozgrajeno Lekovo halo znašala pet milijonov evrov, hkrati pa bi TAB že v prihodnjem letu zaposlil do sto Lekovih delavcev.

Direktor mežiške družbe Auprih je danes v sporočilu za javnost zapisal, da se z azijskim partnerjem že okoli dve leti pogovarjajo o ustanovitvi skupnega podjetja za proizvodnjo litij-ionskih baterij in da so projekt že večkrat obravnavali na sejah nadzornega sveta, tudi ta teden v sklopu rednega poročanja uprave nadzornemu svetu o tekočih poslih.

V okviru teh prizadevanj ves čas po Auprihovih besedah iščejo tudi najprimernejšo in najugodnejšo lokacijo. Neizkoriščena Lekova hala na Prevaljah je prav gotovo ena od opcij, glede katere pa pogovori še potekajo, je dodal.

A obenem je opozoril, da to ni edina možnost, saj Slovenija oz. ožje okolje, v katerem deluje TAB, “nikakor ni najbolj stabilno, še najmanj prijazno gospodarsko okolje”. To po Auprihovih navedbah že dolgo čutijo na številnih področjih. Naštel je neskončno dolgo pridobivanje raznih dovoljenj, preskrbo z elektriko, cestno povezavo Mežiške doline s preostalim svetom, “nerazumno previsoko” obdavčitev dela in nenehno spreminjanje različnih predpisov, ki gredo, tako Auprih, v glavnem v smer poslabšanja pogojev poslovanja.

Zaradi vsega tega v TAB skupaj s kitajskim partnerjem poleg prevaljske lokacije raziskujejo možnosti tudi širše v Sloveniji, zunaj Koroške, ali pa tudi v tujini. Auprih je omenil Italijo in Španijo, kjer da je cena delovne sile primerljiva, tržni potencial pa neprimerno večji.

Zelo zanimiva se jim zdi tudi Severna Makedonija, kjer TAB že ima proizvodnjo in kjer država po Auprihovih navedbah za tovrstne investicije nudi tudi do 50 odstotkov nepovratnih sredstev, če gre za ustvarjanje kakovostnih delovnih mest, dolgoročen razvoj in vpeljavo najsodobnejše razpoložljive tehnologije.

Preberite še: TAB Mežica le še korak do proizvodnje litij-ionskih baterij, obeta se okoli 300 novih delovnih mest

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.