Dijakinja iz Slovenj Gradca osvojila prvo mesto na državnem tekmovanju v turističnem vodenju

Turistična zveza Slovenije je letos izvedla 8. tekmovanje v turističnem vodenju, namenjeno mladim od 15. do 29. leta. Tekmovanja, ki je potekalo 19. oktobra 2021 v Portorožu in Piranu, se je prvič udeležila dijakinja 3. letnika programa Gastronomija in turizem Šole za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje Maja Šmon in s strokovno brezhibnim in simpatičnim nastopom, ki mu je dodala osebno noto, osvojila izjemno 1. mesto in s tem brezplačen tečaj za pridobitev nacionalne licence turističnega vodnika pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Tekmovanje je sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu je Maja pripravila seminarsko nalogo o domačem Slovenj Gradcu s predlogom doživljajskega vodenega ogleda, v drugem delu pa predlog vodenja po Portorožu in Piranu. Na tekmovanju kandidati tik pred pričetkom vodenja žrebajo odseke poti, za katerih priprave so namenili veliko energije in prostega časa.

S tekmovanjem Turistična zveza Slovenije vzpodbuja mlade za poklic turističnega vodnika, ki je velikokrat prva in edina vez med turisti in lokalnim okoljem ter zato neprecenljiv del turistične ponudbe kraja.

O svoji izkušnji iz tekmovanja je Maja povedala: “Tekmovanje me je naučilo ogromno stvari. Vse od vztrajnosti, truda pa vse do same izvedbe vodenja in improvizacije. V tem procesu sem še bolj spoznala samo sebe in svoje zmožnosti. Čeprav je bilo tekmovanje zelo zahtevno, sem v priprave vložila ogromno truda in se z veseljem pripravljala nanj. Lahko potrdim, da sem spoznala, da lahko uresničim vse, kar si zadam in to spoznanje mi bo izjemno pomagala v moji prihodnosti in karieri.

VIR: Marko Gams, Šola za storitvene dejavnosti, ŠC Velenje