DeSUS izstopila iz koalicije, ministra DeSUS za zdaj ostajata v vladi

Svet stranke DeSUS se je odločil za izstop iz koalicije in podprl predsednika stranke Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja. Erjavec pričakuje, da bo odločitvam sveta sledila tudi poslanska skupina. Odločitev o usodi svojih ministrov pa so prepustili premierju Janezu Janši. Ta ju je pozval, naj se odločita, ali sta v vladi ali v opoziciji.
erjavec k

Na svetu stranke, ki sicer šteje okoli 60 članov, je za odločitev o izstopu iz koalicije od 42 prisotnih glasovalo 37 članov, proti ni bil nihče, podporo Erjavcu za mandatarskega kandidata nove vlade, ki bi jo sestavili s KUL, pa je izreklo 40 članov, nihče ni bil proti.

Kot je pojasnil Erjavec, sta se včerajšnjih sej in odločanja udeležila poslanca Franc Jurša in Jurij Lep, ki da sta tudi podprla odločitev o izstopu iz koalicije in njega za mandatarskega kandidata. Erjavec je napovedal, da se bo s poslansko skupino sešel danes. Ob tem je dodal, da je poslanec Branko Simonovič že napovedal, da bo podprl in spoštoval odločitve organov stranke, podobno pa Erjavec pričakuje tudi od Ivana Hršaka. Predsednik DeSUS tako pričakuje, da bo poslanska skupina ostala enotna in bo sledila vodstvu in organom stranke.

Izjema je poslanec Robert Polnar, za katerega je izvršni odbor danes podprl pobudo, da se ga izključi iz stranke. To pristojnost in nalogo pa ima občinska organizacija Šentjur pri Celju, je pojasnil Erjavec. Ta tako pričakuje, da Polnar že danes ali v začetku prihodnjega tedna ne bo več član stranke, s tem pa pričakuje, da ne bo več član poslanske skupine.

Ministra iz vrst DeSUS, Tomaž Gantar in Jože Podgoršek, po današnji odločitvi sveta stranke ne bosta odstopila, ampak se bo predsednik vlade Janez Janša odločil, kdaj ju bo razrešil, je navedel Erjavec. Kot je pojasnil, so se tako odločili zaradi kritičnih razmer, v katerih smo. Dodal je, da ne izstopajo iz koalicije zaradi epidemije ali zaradi dela ministrov, ampak zaradi Janševe politike.

Medtem ko Podgoršek današnjih potez stranke ne komentira, pa je Gantar ocenil, da je odločitev sveta DeSUS za izstop iz vladne koalicije logična glede na dogajanje na političnem področju. Sam bo minister, dokler bo premier ocenjeval, da lahko še kaj naredi oz. dokler ne bo drugačne odločitve. Položaj je tako resen, da resor ne sme ostati brez nekoga, ki bo to delo delal naprej, pravi. Na vprašanje, ali bi mu tudi v morebitni novi vladi pripadel zdravstveni resor, pa odgovarja, da tega, kaj se bo dogajalo v prihodnje, ne ve, sam je pripravljen delati, saj je položaj še naprej resen in nas še vedno čaka težko obdobje, vsaj dokler ne bo cepiva. Če pa je kdo, ki bi to lahko naredil bolje, pa tudi s tem nima težav, je dejal.

Iz DeSUS so o odločitvah po elektronski pošti obvestili premierja. Ta se je odzval z zapisom na Twitterju, v katerem je pozval kadre DeSUS v vladi, naj se odločijo, ali so v vladi ali v opoziciji. Pri tem je spomnil na statut DeSUS, ki določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz koalicije njen minister odstopiti, če tega ne stori, pa mu preneha članstvo v stranki. “Lep primer (ne)vladavine prava in pravil,” je zapisal Janša. Dodal je, da je težko sodelovati z nekom, ki se niti lastnega statuta ne drži, in opozoril, da je zmeda zadnje, kar v tem skrajno resnem položaju potrebujejo.

Prvak NSi Matej Tonin pa je medtem na Twitterju sporočil, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna vlada še vedno trdnih 47 glasov v DZ. Skupaj se bodo po njegovih navedbah posvetili zajezitvi covida-19, gospodarskemu okrevanju in okrepitvi zdravstva. Tonin se je vsem poslancem zahvalil za državotvoren pristop, “kljub izjemnim pritiskom”. Več o sestanku ni znanega. Po neuradnih informacijah pa so bili včeraj opravljeni številni pogovori s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je sicer odločitev DeSUS ocenil kot legitimno in pojasnil, da se v NSi ne vmešavajo v interne zadeve drugih strank. Poudaril je, da bo vlada delala naprej ter da Slovenija v zdravstveni krizi potrebuje stabilno vlado in politično stanje.

Nadaljnje izvajanje koalicijske pogodbe in obvladovanje krize je vnovič podprl tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek. Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnih zadevah v zvezi z epidemijo covida-19 je napovedal, da bo poslanski skupini in organom stranke SMC predlagal nadaljnje sodelovanje v vladi s ciljem realizacije koalicijske pogodbe. Že pred tem pa je sporočil, da je zdaj čas za operativno in vsebinsko politiko, ne pa za rušenje in ideološki boj. Priznal je, da jih “nervirajo” nekatere poteze glavne stranke koalicije, a kljub temu pri njihovem stališču prevlada dejstvo, da je čas za sodelovanje.

Stranke, združene v Koalicijo ustavnega loka (KUL), pa so izstop DeSUS iz koalicije pozdravile, upajo tudi, da bo DeSUS sledila še SMC. Glede podpore Erjavcu za njihovega mandatarskega kandidata pa bodo odločali na organih strank. Želijo si, da bi konstruktivno nezaupnico vložili čim prej. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je dejal, da si želi, da bi bila vložena še pred prazniki.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je med drugim spomnila na njihove napovedi, da bo mandatar tisti, ki bo lahko na mizo prinesel 46 glasov. Kordinator Levice Luka Mesec je napovedal, da bodo Erjavcu poslali vabilo na pogovor o sodelovanju. Predsednica SD Tanja Fajon pa je dejala, da je njena osebna podpora Erjavcu znana.

Pripravila Sonja Poznič Cvetko

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije