Delodajalske organizacije: Stroške testiranja naj krijejo zaposleni, čas testiranja se naj ne všteva v delovni čas zaposlenih

V petih delodajalskih organizacijah menijo, da strošek testiranja zaposlenih na covid-19 ne more bremeniti delodajalcev. Zato so na vlado naslovili predlog za določitev pravnih podlag, na podlagi katerih bodo zaposleni, ki morajo na delovnem mestu izpolnjevati pogoj PCT, stroške testiranja krili sami.

Vladi so predlagali tudi, se poda jasno stališče, da se čas testiranja ne všteva v delovni čas zaposlenih. Določijo naj se še pravne podlage, ki bodo delodajalcem omogočale preverjanje pogoja PCT in ukrepanje, so danes sporočili s trgovinske, gospodarske in obrtno-podjetniške zbornice in iz združenja delodajalcev ter združenja delodajalcev obrti in podjetnikov.

Reprezentativne delodajalske organizacije menimo, da delodajalci ne morejo kriti stroškov testiranja zaposlenim, ki se ne želijo odločiti za brezplačno alternativo – cepljenje. Prelaganje finančnega bremena testiranja na delodajalce ne bo prispevalo k višji stopnji precepljenosti prebivalstva, verjamemo, da bo imelo celo nasprotni učinek,” so zapisali.

Ukrep testiranja zaposlenih po njihovem prepričanju ne izhaja iz tveganja na delovnem mestu, ampak gre za ukrep zagotavljanja splošne varnosti prebivalcev Slovenije na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. “Izpolnjevanje pogoja PCT je namreč pogoj za dostopanje do številnih dejavnosti, ki jih posamezniki uporabljajo tudi v zasebnem življenju,” so poudarili.

Delodajalci ne morejo kriti stroškov testiranja prebivalcem, ki se ne želijo odločiti za cepljenje. “Vsak naj nosi odgovornost za svojo odločitev in s tem tudi stroške testiranja, če se ne odloči za cepljenje in za to nima utemeljenih zdravstvenih razlogov,” so izpostavili. Za nesprejemljivo so označili to, da bo zaradi izvajanja testiranja necepljenih v službenem času njihova odsotnost stroškovno bremenila delodajalce, posredno pa bodo zaradi tega bolj obremenjeni cepljeni zaposleni.

Najnovejši vladni odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) za zajezitev širjenja okužb z virusom covid-19 določa, da za zaposlene v dejavnostih ponujanja in prodaje blaga in storitev, na deloviščih ter v mnogih drugih dejavnostih velja obvezno testiranje s hitrimi ali PCR- testi oz. samotestiranje, če ti zaposleni niso prebolevniki ali cepljeni.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije