Search
Close this search box.

Delegacija se je ob obletnici smrti poklonila Franju Malgaju (FOTO)

Delegacija Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj se je danes, ko obeležujemo 101. obletnico smrti borca za severno mejo Franja Malgaja, poklonila njegovemu spominu.

Manjša skupina funkcionarjev društva, ki neguje spomin na Malgaja, se je iz Raven na Koroškem do Dobrij odpravila po Malgajevi poti.


Kot je pojasnil tajnik Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj Aljaž Verhovnik so se najprej poklonili Andreju Osetu, predsedniku Narodnega sveta za Mežiško dolino, velikemu domoljubu, zaslužnemu za to, da so Malgaj in njegovi prostovoljci prišli na Koroško. Pri osrednjem spomeniku Franju Malgaju in tovarišem se je delegacija poklonila z vencem in praporjem.

Spregovoril je predsednik društva prof. Vladimir Ovnič, Aljaž Verhovnik pa recitiral Maistrovo pesem “Nazaj pa jih ni”.

Na Dobrijah sicer vsako leto poteka tradicionalna spominska slovesnost, ki pa je letos zaradi ukrepa prepovedi javnih prireditev odpadla. 

Franjo Malgaj je bil mož, poln poguma, ponosa, ugleda in spoštovanja. Bil je praporščak in poročnik, ki je znal ceniti življenje in hkrati biti predrzen. Rodil se je 10 novembra 1984 v Hruševcu pri Šentjurju, umrl pa je 6. maja 1919 pri Tolstem vrhu pri tedanjem Guštanju. Za svoje delo je dobil zlato medaljo za hrabrost, eno izmed nepomembnejših vojnih priznanj za nižje častnike takrat avstro-ogrske vojske. Ob razpadu Avstro-ogrske je Malgaj v Celju zbral prostovoljce, ter z njimi 6. novembra 1918 odšel na Koroško in osvobodil vse kraje v Mežiški dolini, osvobodil pa je tudi Velikovec. Pod njegovim vodstvom so bili odbiti neuspeli vsi poskusi ponovnega zavzema teh mest. 6. maja je medtem, ko je želel čim bolje videti sovražne premike, splezal na drevo pri Tolstem vrhu. Ob sestopu iz drevesa je tragično preminil. Država SHS mu je za njegova vojaška dejanja na Koroškem po njegovi smrti dodelila Karađorđevo zvezdo z meči 4. stopnje in s tem tudi častni naziv viteza.

VIR: Aljaž Verhovnik