Delegacija KDD Franjo Malgaj s polaganjem venca počastila državni praznik

Slovenija danes slavi državni praznik - dan Rudolfa Maistra, s katerim se spominja 23. novembra 1918, ko je general Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru. Letos praznik zaradi epidemije sicer mineva brez posebnih slovesnosti.

Delegacija Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj se je danes na Dobrijah, pri spomeniku Franju Malgaju in tovarišem, ki so padli v borbah za Koroško 1918 – 1945, z vencem poklonila in tako počastila državni praznik – dan Rudolfa Maistra.

Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj je vsako leto pripravilo slovesnost ob državnem prazniku na Ravnah na Koroškem. Letos so celo potekale aktivne priprave na izvedbo osrednje državne slovesnosti ob dnevu Rudolfa Maistra na Ravnah, a te žal ni mogoče izvesti.

Zato se je delegacija v sestavi, predsednik društva Vladimir Ovnič, predsednik nadzornega odbora društva Đuro Haramija in tajnik društva Aljaž Verhovnik, na dan praznika  z vencem simbolično poklonila in tako poskrbela za ohranjanje spomina na borce za severno mejo, generala Maistra, zlasti pa Franja Malgaja, ki je še posebej zaslužen za Koroško.

Ob tem dogodku se je delegacija ustavila tudi pri spominski plošči za Koroško zaslužnemu Slovencu Andreju Osetu in se poklonila njegovemu spominu.

General Rudolf Maister sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. S svojim pogumnim dejanjem je ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, najprej v Mariboru, nato pa tudi na širšem štajerskem območju uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Dan Rudolfa Maistra je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. Običajno v tem času poteka več prireditev, na katerih opominjajo, da je bil Maister, s pesniškim imenom Vojanov, tudi umetnik in bibliofil.

Preberite še: Na Ravnah vabijo, da se samostojno sprehodite po Malgajevi poti

Besedilo: KDD Franjo Malgaj, STA

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun