Search
Close this search box.

Državni svet včeraj na obisku pri koroških podjetjih in turistični kmetiji

Koroško je včeraj obiskala delegacija državnega sveta na čelu s predsednikom DS Markom Lotričem.

Včeraj se je delegacija Državnega sveta odpravila na Koroško, kjer so poleg obiska koroških občin namenili pozornost tudi nekaterim pomembnim lokalnim podjetjem in turističnim destinacijam.

Delegacija se je najprej ustavila pri podjetju Innoduler d.o.o. v Šentjanžu pri Dravogradu. To podjetje je postavljeno v središče inovacij, kjer se ukvarjajo z razvojem in proizvodnjo visokotehnoloških rešitev. Srečanje je omogočilo vpogled v uspešno koroško podjetništvo in inovacije, ki pomembno prispevajo k gospodarskemu razvoju regije.

Podjetje Innoduler d.o.o. v Šentjanžu pri Dravogradu je inovativno družinsko podjetje s tradicijo. Za potrebe krepitve lastnih raziskav in razvoja ter usposabljanja kadra za potrebe robotizacije proizvodnje ter drugih specialnih znanj, je bil v letu 2019 vzpostavljen lasten tehnološki center, v katerem razvijajo nove tehnologije in izobražujejo svoj kader. V podjetju je zaposlenih preko 200 ljudi.

»Tradicija za prihodnost« je njihovo geslo. Lastnik Jernej Duler je pojasnil, da »od včeraj delajo za jutri, da bi jutri na Koroškem obstajala delovna mesta«. Občina Dravograd jim je letos podelila tudi Občinsko priznanje za leto 2023 za izjemne dosežke.

FB Državni svet RS

Nato je delegacija obiskala turistično kmetijo Jeglijenk v Šentjanžu pri Dravogradu. Turistične kmetije so ključni element lokalnega turizma, saj predstavljajo avtentično doživetje podeželskega življenja. Obisk turistične kmetije je ponudil vpogled v bogato kmetijsko in kulturno dediščino Koroške.

Na ekološki kmetiji JEGLIJENK zakoncev Zdravka in Alenke Grilc ohranjajo tradicionalno koroško kuhinjo in tako vse jedi pripravljajo po starih, tradicionalnih receptih. Redijo govedo za meso, krškopoljske prašiče za mesnine, kokoši nesnice za jajca in ekološke piščance. Imajo še manjši nasad aronije in 16 panjev čebel.

Večino pridelanega prodajo na lokaciji kmetije.

FB Državni svet RS

Zadnja postaja obiska je bilo podjetje TAB d.d. v Črni na Koroškem. TAB d.d. je eno izmed vodilnih podjetij na področju proizvodnje baterij. Srečanje je bilo priložnost za razpravo o industrijskem sektorju na Koroškem ter o izzivih in priložnostih, s katerimi se soočajo podjetja v regiji.

Družba TAB proizvaja vse vrste svinčevih baterij in tudi Li-ion baterije v štirih moderno opremljenih tovarnah, na štirih različnih lokacijah, s približno 1600 zaposlenimi. Proizvodnja vključuje tudi izdelavo raznih baterij za vojaške namene. Visokokakovostne baterije, ki jih proizvaja TAB, so znane po celem svetu, še posebej v Evropi, Aziji in Ameriki. Družba TAB d.d. razpisuje tudi štipendije. TAB je leta 2022 za naložbe namenil 13 milijonov evrov, celotna skupina pa 28 milijonov evrov, letos je načrtoval naložbe za 16 milijonov evrov, skupina pa za 29 milijonov.

Podjetje Tab Mežica z obrati v Mežiški dolini je v ujmi utrpelo nekajmilijonsko, če ne desetmilijonsko škodo. Bojijo se, da bodo kupci, če se ne bo hitro uredilo infrastrukture, šli drugam.

Izvršni direktor g. Burja je pohvalil požrtvovalno delo gasilcev in vseh zaposlenih ter solidarnost drugih podjetij. V podjetju TAB je ena izmed najbolj moderna linija baterij za hrambo energije v EU.

FB Državni svet

Delegacija Državnega sveta je s tem obiskom izrazila svojo predanost razvoju lokalnih skupnosti, gospodarski rasti ter promociji in podpori lokalnim podjetjem. Takšni obiski krepijo dialog med državnimi in lokalnimi institucijami ter poudarjajo pomen sodelovanja za trajnostni razvoj regij.

Svoj obisk so končali v MO Slovenj Gradec, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Vir: Državni svet RS

Dogodki

Koroško je včeraj obiskala delegacija državnega sveta na čelu s predsednikom DS Markom Lotričem.