Search
Close this search box.

Delegacija državnega sveta na Koroškem o ujmi in pokrajinah

Koroško je danes obiskala delegacija državnega sveta na čelu s predsednikom DS Markom Lotričem. V pogovorih z župani, predstavniki podjetij in kmetijstva se je seznanila s potekom odpravljanja posledic ujme, dotaknili pa so se tudi vprašanja pokrajin. Lotriča veseli, da je tudi na Koroškem želja, da bi bila med pilotnimi pokrajinami.

“Ustanovitev pokrajin si predstavljamo, če ne zaradi drugega, predvsem zaradi teh zadnjih dogodkov, ki kažejo, da bi lahko bile pokrajine odlične organizatorke. Skrbele bi za vodotoke, predvsem za urejanje prostora, kasneje za izdajo gradbenih dovoljenj, poskrbele bi za osnovno zdravstvo, urejanje regijskih bolnišnic, centrov zbiranja in urejanja odpadkov,” je med drugim v izjavi za medije naštel predsednik DS Marko Lotrič in izpostavil tudi izvajanje razvojnih projektov.

Vse to si želijo, kot je dejal, z obiski po Sloveniji, ki jih bodo zaključili prihodnje leto, pogledati v različnih okoljih, da vidijo, kako to deluje in kaj ljudje pričakujejo od pokrajin. Na predlog župana Občine Slovenska Bistrica Ivana Žagarja načrtujejo tudi razvojno konferenco, vse skupaj pa bo, kot je dejal Lotrič, pokazalo, kje smo danes in kje želimo biti čez nekaj let.

Glede izražene želje županje Občine Črna na Koroškem Romane Lesjak, da naj bo tudi Koroška pilotna pokrajina, pa je dejal, da je podobne pobude in vprašanja prejel tudi drugod in da to samo kaže na to, kako potrebne so pokrajine. Povedal je, da bodo kohezijskemu ministrstvu prenesli vse te želje in da bi lahko skozi novelo zakona o skladnem regionalnem razvoju ponudili dodatne naloge za pokrajine.

“Mogoče se bo pa na ta način začela snežna kepa valiti in na koncu nekako prepričala tudi poslanke in poslance, da izpolnijo ustavno zavezo po ustanovitvi pokrajin,” je dejal Lotrič.

“Glede pokrajinske zakonodaje še vedno ni dovolj politične volje, da bi ta lahko prišla na mize v DZ,” pa je menila županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. Je pa dejala, da Koroška absolutno mora biti pokrajina.

Delegacijo DS je seznanila z aktivnostmi po ujmi in načrti glede sanacije. Županja še vedno meni, da je premalo projektantov za načrtovanje vseh potrebnih projektov, prav tako bo potrebno zagotoviti dovolj izvajalcev, da bodo v postavljenem roku porabili sanacijska sredstva, je opozorila. V pogovorih je med drugim izpostavila področje zdravstva in dejala, da bi potrebovali satelitski urgentni center, prav tako je spomnila na težave zaradi odsotnosti mobilnega signala in interneta.

Župan Občine Mežica Mark Maze je v pogovorih spomnil na pomoč, ki so jo po ujmi dolini nudili Slovenska vojska in tudi mednarodna skupnost. V delegaciji DS sta bila še generalna sekretarka DS Monika Kirbiš Rojs ter državni svetnik s Koroške in župan Občine Mislinja Bojan Borovnik, ki meni, da bi se pri ustanavljanju pokrajin lahko zgledovali tudi po nekaterih sosednjih državah.

Župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler je na družabnem omrežju Facebooka zapisal: “Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič se je z ekipo, po celodnevnem regijskem obisku, oglasil tudi na sedežu Mestne občine Slovenj Gradec. Z župani, predstavniki občin, podjetij ter kmetijstva si želi s terenskimi obiski utrditi povezanost s civilno družbo. S predsednikom sem na pogovoru med drugim spregovoril o regionalizaciji. Strinjali smo se, da morajo biti operativne in da mora nalogam slediti tudi denar za učinkovito izvajanje teh nalog.”

Vir: STA in FB Tilen Klugler

Dogodki

Koroško je danes obiskala delegacija državnega sveta na čelu s predsednikom DS Markom Lotričem. V pogovorih z župani, predstavniki podjetij in kmetijstva se je seznanila s potekom odpravljanja posledic ujme, dotaknili pa so se tudi vprašanja pokrajin. Lotriča veseli, da je tudi na Koroškem želja, da bi bila med pilotnimi pokrajinami.