Search
Close this search box.

Danes znova možne močnejše nevihte s točo

Nad severnim Atlantikom je obsežno območje nizkega zračnega tlaka. Preko Alp se proti vzhodu pomika hladna fronta, ki bo danes vplivala na vreme pri nas. Zjutraj smo se marsikje zbudili v pretežno oblačno vreme, a se oblačnost hitro razkraja. Dopoldne in čez dan bo sončno, temperature bodo hitro rasle. Najvišje dnevne temperature bodo med 29 in 33 °C.

Proti popoldnevu bodo na območju Avstrije in severne Slovenije nastale posamezne nevihte, ki se bodo popoldne in proti večeru lahko združevale v nevihtne sisteme, ti pa bodo preko Gorenjske, osrednje Slovenije, Koroške, Štajerske, Prekmurja potovali v smeri Posavja, Dolenjske in Hrvaške.

Za razvoj bo ob pregretem ozračju na voljo med 1000 in 2000 J/kg potencialne konvektivne energije. Možen je razvoj močnejših neviht. Ob nevihtah bodo popoldan ponekod v severni, vzhodni in deloma osrednji Sloveniji možni močnejši, lahko tudi dolgotrajnejši nalivi, sunki nevihtnega piša, ki lahko doseže hitrost okoli 80 km/h in toča, ki lahko ob nastanku močnejše nevihtne celice v premeru doseže 4 cm. V noči na ponedeljek se bo ozračje umirilo, napovedujejo na spletni strani Neurje.si.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje bo jutri povečini sončno. Predvsem v gorskem svetu lahko nastane kakšna nevihta. Ponekod na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem do okoli 22, najvišje dnevne od 28 do 33 °C. V torek in sredo bo sončno in vroče. V Vipavski dolini bo še pihala šibka burja.

Dogodki