Search
Close this search box.

Danes se pričenja poostren nadzor policije v preventivni akciji Osredotoči se na cesto

Danes, 9. oktobra 2023, se začenja akcija Osredotoči se na cesto. Akcija bo trajala vse do 15. oktobra.

V nadzoru, ki je tudi evropsko usklajen s prometnimi policijami pod skupnim imenom Focus on the road, bodo poostreno nadzirali uporabo naprav ali opreme med vožnjo, kot tudi spremljanje preostalih aktivnosti voznikov, ki zmanjšujejo slušno ali vidno zaznavanje v cestnem prometu oziroma obvladovanje vozila. Ob tem opozarjajo tudi na druge motilce pozornosti, kot so upravljanje klime, radia in navigacije v vozilu. Vožnja je namreč opravilo, pri katerem bi morali biti povsem zbrani.

V tem času bo potekala tudi nacionalna akcija, ki jo organizira Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa glede ozaveščanja o nevarnosti udeležbe v prometu in sočasne uporabe telefona pri voznikih motornih koles, koles in drugih udeležencev v prometu.

Med akcijo bodo policisti še povečali nadzor nad vozniki, pa tudi drugimi udeleženci v prometu

V času akcije bodo policisti nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (denimo tablic, prenosnih računalnikov in slušalk), ki motijo voznike motornih vozil, kolesarje in voznike e-skirojev med vožnjo, kot tudi uporabo varnostnega pasu in zadrževalnega sistema. Med kršitelji sicer prevladujejo vozniki osebnih vozil, toda čedalje več kršitev povzročijo vozniki e-skirojev in kolesarji. Nemalokrat vidijo tudi zamišljene pešce, kako s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod ali kolesarsko stezo, ne da bi preverili, ali je to zanje varno.

V letu 2022 je policija ugotovila 25.700 kršitev po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. V letošnjem letu je bilo takšnih kršitev 19.028 (lani v enakem obdobju 20.119). Trend upada je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, nadzoru policije in ozaveščanju agencije skozi vse leto.

Kakšne so kazni za kršitelje?

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in preostala lahka motorna vozila), kazen za uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Kolikokrat med vožnjo prestavite frekvenco na radiu ali nastavljate klimo?

Poleg uporabe telefona (prostoročne ali običajne) se je po nedavnih raziskavah za zelo problematično izkazalo tudi nastavljanje klimatskega sistema, tempomata, navigacije in radia. Gre za motnje, ki jih vozniki opravljajo skoraj nezavedno, čeprav bi lahko njihovo uporabo brez težav preložili na poznejši čas. Kot je pokazala raziskava o vplivih na kognitivne sposobnosti voznika, ki jo je AVP izvedla skupaj s Fakulteto za logistiko, je z vidika odvrnjene pozornosti najbolj problematična uporaba mobilnega telefona (branje in pošiljanje SMS-sporočila, ogled posnetka) ter nastavljanje sistemov znotraj avtomobila, kjer prednjačita radio in navigacijski sistem.

Vir: Policija.si

Dogodki

Danes, 9. oktobra 2023, se začenja akcija Osredotoči se na cesto. Akcija bo trajala vse do 15. oktobra.