Search
Close this search box.

Danes je potekala slovesnost ob 80. obletnici padca Pohorskega bataljona pri Treh Žebljih na Osankarici

Častna govornica na današnji proslavi je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Pohorski bataljon je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je štel 90 borcev, poveljeval pa mu je Rudolf Mede. Bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

Pirc Musarjeva je med drugim povedala: “Brez narodnoosvobodilnega boja, s katerim smo se uspešno zoperstavili okupatorjem, bi bila naša prihodnost drugačna, zato njegove vloge v uporu proti okupatorjem in pomena za samostojnost Slovenije ni mogoče zanikati.”

Slavnostnemu govoru predsednice je sledil kratek kulturni program in polaganje vencev.

Na fotografiji evropski poslanec Matjaž Nemec, državni svetnik RS in župan Občine Mislinja Bojan Borovnik ter koroški poslanec v Državnem zboru RS Jani Prednik.

Letošnje prireditve, prve po dveh letih epidemije, se je po ocenah organizatorjev udeležilo okoli 3000 ljudi ter predstavniki države, med njimi nekdanji predsednik Milan Kučan ter evropska poslanca Milan Brglez in Matjaž Nemec. Med znanimi obrazi pa smo zasledili tudi koroškega poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije Janija Prednika ter državnega svetnika in župana Občine Mislinja Bojana Borovnika.

Vir: 24ur.com

Dogodki

Častna govornica na današnji proslavi je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.