Search
Close this search box.

Danes je cvetna nedelja

S cvetno nedeljo se začenjajo neposredne priprave na veliko noč, največji krščanski praznik.

Cvetna nedelja je zadnja nedelja pred veliko nočjo. Krščanski verniki takrat prinašamo v cerkve v šope ali butarice, povezano pomladansko cvetje ali oljčne vejice. Ta praznična nedelja je uvod v veliki teden, v katerem se kristjani spominjamo Jezusovih zadnjih dni zemeljskega življenja.  Predstavlja Jezusov vhod in pot v Jeruzalem.

Danes potekajo po slovenskih cerkvah blagoslovi zelenja. Pri slovesnostih bodo prebirajo svetopisemske odlomke o Jezusovi zadnji večerji, trpljenju in smrti, ki se jih posamično in bolj poglobljeno spominjajo na veliki četrtek, veliki petek in veliko soboto.

V Evangeličanski cerkvi pa danes končujejo post, s katerim so se pripravljali na veliko noč. Zelenja v Evangeličanski cerkvi ne blagoslavljajo, ga pa uporabljajo kot simbol.

Simbolika cvetne nedelje: pot, zelenje in vzklik hozana.  Pot ponazarja nomadsko ljudstvo Izrael in njihovo potovanje v obljubljeno deželo.  Z Jezusovimi besedami: Jaz sem pot, resnica in življenje. Zelenje,  simbol Jezusovega prihoda v Jeruzalem, ki mu ga je ljudstvo polagalo po poti. V naših krajih prinašamo na ta dan k o Svetem obredu predvsem oljčne vejice, pomladno zelenje in veje palm. Oljka je sredozemsko zimzeleno drevo in simbol miru ter sprave. Zelenje  predstavlja rodovitnost in življenje. Palmove veje pa so simbol kraljevanja in zmagoslavja.

Blagoslovljene butarice ali snopi, oljčne vejice oziroma pomladansko zelenje ima različen pomen. Vedno pa se hrani do naslednje Cvetne nedelje. Ta simbol ostane v hiši celo leto zaradi blagoslova prostorov in sreče.

Dogodki

S cvetno nedeljo se začenjajo neposredne priprave na veliko noč, največji krščanski praznik.