Search
Close this search box.

Danes bo vlada obiskala Koroško in se srečala z župani, gospodarstveniki in drugimi

Predsednik vlade in ministri se bodo med današnjim regijskim obiskom na Koroškem srečali z župani koroških občin, predstavniki gospodarstva, podjetniki in drugimi. Rdeča nit pogovorov bo obnova regije po katastrofalnih avgustovskih poplavah.

Na skupnem srečanju bo narejen pregled tega, kaj je bilo v dobrem mesecu po poplavah že narejenega, predstavljeni bodo posamezni že sprejeti ukrepi, pa tudi načrti do konca leta. Obisk vlade v regiji je tudi priložnost za predstavnike lokalnih skupnosti, gospodarstva, podjetnikov, pa tudi nevladnih organizacij, da izrazijo svoja pričakovanja glede poteka obnove in izpostavijo tudi morebitne težave, ki so jih zaznali na terenu v dobrem mesecu dni po poplavah.

V naslednjih dneh in tednih bo vlada prebivalcem, gospodarstvu in občinam iz državnega proračuna izplačala za več kot 500 milijonov evrov, od tega:

  • predplačilo lokalnim skupnostim v ocenjeni višini okrog 222 milijonov evrov – na podlagi predhodnega programa odprave posledic nesreče največ do višine 40 odstotkov predhodno ocenjene neposredne škode na stvareh
  • za predhodni program odprave posledic škode v gospodarstvu nekaj manj kot 32 milijonov evrov
  • povračilo intervencijskih stroškov občin ter stroškov sil zaščite, reševanja in pomoči v času od 4. do 31. avgusta 2023 – okrog 106 milijonov evrov
  • izplačilo izrednih denarnih socialnih pomoči in izrednih denarnih socialnih pomoči za najem stanovanja – okrog 43 milijonov evrov
  • 47 milijonov evrov za interventne ukrepe na vodni infrastrukturi
  • 50,4 milijona evrov – za interventne ukrepe na prometni (cestni in železniški) infrastrukturi.

Vlada poleg tega intenzivno pripravlja zakon o obnovi in razvoju, ki bo dal odgovore za zagotovitev učinkovite sanacije. Del odgovora pa bo zagotovo dala tudi državna tehnična pisarna s svojimi izpostavami.

Država je s popisom škode sicer že dobila precej jasno sliko o razmerah na terenu, vendar pa je neposredna oblika dialoga med lokalno in državno ravnjo nujna, če želimo, da bo sanacija jasno načrtovana in učinkovito vodena. Cilj vseh nas pa seveda je, da na prizadetih območjih čim prej vzpostavimo kakovostne življenjske razmere.

Program regijskega obiska vlade n Koroškem

Skupni dogodki: srečanje z župani, predstavniki gospodarstva in drugimi nosilci razvoja v regiji, ki so jih prizadele poplave in plazovi ter seja Vlade RS.

Posamezni program predsednika vlade, ministric in ministrov Vlade RS

Predsednik vlade, dr. Robert Golob se bo srečal z županom Občine Prevalje, ogled odprave posledic poplav in obnova vodovoda. Srečanje z družino, ki je bila prizadeta v poplavah, srečanje z županom MO Slovenj Gradec.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ter ministrica za kulturo, dr. Asta Vrečko se bosta srečala z vsemi štirimi enotami CSD Koroška (Ravne, Dravograd, Radlje ob Dravi in Slovenj Gradec) na Ravnah na Koroškem.

Minister za finance, Klemen Boštjančič se bo udeležil dogodka glede podjetniških podpornih aktivnosti za okrevanje po poplavah v Dobji vasi: MPIK, Mrežni podjetniški inkubator Koroška, ki se ga bosta udeležila tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek in državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež.

Državna sekretarka na Ministrstvo za notranje zadeve, Helga Dobrin se bo v Občini Ribnica na Pohorju srečala z županom Občine Ribnica ter obiskala Policijsko postajo Slovenj Gradec.

Minister za obrambo, Marjan Šarec se bo skupaj z ministrom Brežanom in ministrico Bratušek srečal na Prevaljah z županom Občine Prevalje ter si ogledal odpravo posledic poplav in obnove vodovoda.

Ministrica za pravosodje, dr. Dominika Švarc Pipan in državni sekretar na Ministrstvo za javno upravo, Jure Trbič se bosta v Dravogradu srečala z načelniki upravnih enot in predstavniki stičišča nevladnih organizacij koroške regije KOROCIV.

Državni sekretar na Ministrstvo za solidarno prihodnost, dr. Luka Omladič bo obiskal Koroški dom starostnikov v Slovenj Gradcu.

Državna sekretarka na Ministrstvo za zdravje, Valentina Prevolnik Rupel se bo udeležila sestanka s predstavniki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec in zdravstvenimi domovi Koroške regije: Odzivanje v času izrednih razmer. V Dravogradu se bo udeležila Programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja/ Omilitev in sanacije ekološke škode.

Minister za okolje, podnebje in energijo, mag. Bojan Kumer bo imel v Vuzenici sestanek z DEM in županom Vuzenice na temo režim vodostoja reke Drave v času poplav, prav tako se bo udeležil Programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja/ Omilitev in sanacije ekološke škode ter si ogledal Otiški vrh.

Državni sekretar na Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, dr. Jure Gašparič bo v Slovenj Gradcu obiskal Fakulteto za tehnologijo in polimerov, ogledal si bo odpravo posledic poplav nato sledi pogovor o ukrepih.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matevž Frangež si bo na Ravnah in v Mežic ogledal podjetja, ki so bila prizadeta v poplavah ter se v Dobji vasi udeležil Programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja/ Omilitev in sanacije ekološke škode.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Darij Krajčič si bo v Podvelki ogledal izgradnjo širokopasovnih povezav na območju “belih lis”, na Prevaljah se bo sestal s predstavniki na temo Sanacija gozdnih in kmetijskih zemljišč po ujmi ter problematiki naplavljene biomase. Nato sledi terenski ogled večjega plazu na gozdni cesti in škode na gozdnih prometnicah.

Ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratovšek si bo na terenu ogledala stanje na cestni infrastrukturi v občini Črna na Koroškem in ogledala odprave posledic poplav na cestni infrastrukturi, prisotna bo tudi županja. Prav tako si bo ogledala stanje na cestni infrastrukturi v Mežici in Slovenj Gradcu ter srečanje z župani, ogled odprave posledic poplav in obnovo vodovoda na Prevaljah.

Minister za naravne vire in prostor, Uroš Brežan se bo srečal z županom Prevalj in si ogledal odprave posledic poplav in obnovo vodovoda ter se udeležil Programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja/ Omilitev in sanacije ekološke škode v Dravogradu.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek si bo v vodnem parku Radlje ob Dravi ogledal posledic naplavin ob poplavah.

Ministrica za digitalno preobrazbo, dr. Emilija Stojmenova Duh se bo srečala z županom Občine Podvelka in županjo Občine Muta na temo izgradnja šrikopasovnih povezav na območju “belih lis”. V Črni na Koroškem se bo srečala z županjo na temo škode na telekomunikacijskem omrežju in ogled terena.

Podroben program po urah, si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: GOV.SI

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Jure
Jure
7 mesecev nazaj

Najslabša vlada v zgodovini Slovenije. Nezaželjeni ste!

Dogodki

Predsednik vlade in ministri se bodo med današnjim regijskim obiskom na Koroškem srečali z župani koroških občin, predstavniki gospodarstva, podjetniki in drugimi. Rdeča nit pogovorov bo obnova regije po katastrofalnih avgustovskih poplavah.