Search
Close this search box.

Dan slovenske hrane letos nekoliko drugače: V ZSPM so za mlade pripravili izobraževalni video

Danes obeležujemo dan slovenske hrane, namenjen ozaveščanju o pomenu lokalno pridelane hrane in podpori domačim pridelovalcem. Uvod v dan predstavlja tradicionalni slovenski zajtrk, tudi v vseh šolah in vrtcih. Ker šolanje trenutno poteka na daljavo, bodo skupni obrok nadomestili z učnimi vsebinami o pomenu slovenske hrane.

Kot so spomnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je dan slovenske hrane priložnost, da podpremo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane, da posežemo po lokalno pridelani hrani, podpremo prizadevanja za ohranjanje čistega in zdravega okolja ter ohranjanje podeželja, obenem pa je tudi priložnost za seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane.

Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh z maslom in medom, mleko ter jabolko, bo potekal pod sloganom Zajtrk z medom – super dan. Na ministrstvu ob tem poudarjajo, da je pri sestavljanju jedilnikov pomembna predvsem pestrost ter slovenska pridelava in predelava.

Tokrat zaradi z epidemiološkimi razmerami povezanega šolanja na daljavo zajtrka v vrtcih in šolah ne bo mogoče izvesti. Na ministrstvu so šolam predlagali, naj namesto tega na ta dan pri pouku na daljavo dve šolski uri ali več namenijo vsebinam, povezanim z dnevom slovenske hrane.

Pri teh vsebinah naj se osredotočijo na ozaveščanje o tem, kdo pridela slovensko hrano, koliko truda je vloženega v pridelavo, zakaj je hrana iz bližine boljša izbira, kakšna je vloga čebel in drugih opraševalcev ter zakaj je zajtrkovanje pomembno iz zdravstvenega vidika. Ta dan je tudi priložnost za opozarjanje na zavržke hrane.

Kmetje in drugi proizvajalci živil oz. celoten prehranski sektor trenutne razmere, zaznamovane s koronavirusno krizo, po navedbah ministrstva močno občutijo. Zaradi zaprtja gostiln, restavracij, šol, vrtcev in drugih javnih zavodov ter prepovedi organiziranja dogodkov se je prodaja kmetijskih pridelkov in drugih živilskih proizvodov zelo upočasnila ali pa celo zaustavila.

Ministrstvo bo danes s pomočjo humanitarne organizacije z zajtrkom razveselilo nekaj materinskih domov in drugih skupnosti, med katerimi so tudi brezdomci, deložiranci, zasvojenci in psihiatrični bolniki.

Pozabili ne bomo niti na naše osrednje točke, ki skrbijo za zdravstveno stabilnost v državi – bolnišnice. Namenili jim bomo jabolka za zdravstvene delavce in bolnike, ki naj bodo zahvala za trud in srčnost za naporno delo in majhno lajšanje prestajanja bolezni,” so dodali.

Pozivom ob dnevu slovenske hrane so se med drugim pridružili tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer ob tej priložnosti spodbujajo k razmisleku o prehranjevalnih navadah.

V Zvezi slovenske podeželske mladine pa so za mlade pripravili izobraževalni video, namenjen predstavitvi pomena lokalne slovenske hrane in glavnih sestavin tradicionalnega zajtrka.

Preberite tudi: Glasujmo za video “Korošci avžvamo grta pa dovta” in pomagajmo mladim podeželanom do zmage

Dogodki

Danes obeležujemo dan slovenske hrane, namenjen ozaveščanju o pomenu lokalno pridelane hrane in podpori domačim pridelovalcem. Uvod v dan predstavlja tradicionalni slovenski zajtrk, tudi v vseh šolah in vrtcih. Ker šolanje trenutno poteka na daljavo, bodo skupni obrok nadomestili z učnimi vsebinami o pomenu slovenske hrane.