Search
Close this search box.

Dan mučenikov v Dravogradu je danes s “katro Fratar” minil v slogu dobrodelnosti

Družina Fratar, skupaj z dravograjskim Rdečim križem, nadaljuje dobrodelno pot Pahorjeve katrce. Skupaj zbranih sredstev (z vrednostjo prodanega vozila) bi naj bilo že okoli 100 tisoč evrov. Kar je res izjemen dosežek.

Danes, 10. marca, med 15. in 18. uro so pred dvorano Špic D v Dravogradu pripravili ponovno lepo dobrodelno gesto. V čast dnevu mučenikov so na ogled postavili najbolj popularno “Fratar katro” ta hip in vsak je lahko po želji doniral in dodal svoj kamenček v mozaik neprecenljivega dobrodelnega dejanja družine Fratar. V zameno za dobrodelni prispevek pa je dobil še 0,3 l piva.

Zbralo se je lepo število ljudi. Župan Občine Dravograd Anton Preksavec je povedal: “Danes smo priča dogodku 40 mučenikov. Padla je ideja, da bi tudi to povezali z dobrodelno noto. Vsa vesoljna Slovenija že ve, da družina Fratar z svojo katrco, ki jo je kupila na dražbi od nekdanjega predsednika Republike Slovenije Pahorja, nadaljuje to svojo dobrodelnost, zbira denar in na koncu bo ta katra dobila tudi novega lastnika, ki bo izžreban. Ta bo postal novi lastnik – zdaj že legendarne katre. To zopet kaže na veliko srčnost vseh nas. Želel bi si, da takšnih akcij ne bi bilo potrebno izvajati in da bi vsaj za osnovne zadeve poskrbela država ter vse zavarovalnice. Nenazadnje vsi smo ljudje in nosimo svoj križ in prav je, da si med seboj tudi pomagamo. Tu pa je pomembno tudi zaupanje v institucije in v to, da se denar porabi v prave namene. Verjamem, da tu je temu zagotovo tako.”

Dobrodelna sredstva bodo namenjena Bolnišnici Slovenj Gradec, Junakom 3. nadstropja in Inštitutu Zlata pentljica.

Aleksander Fratar nam je danes povedal:Zelo smo veseli. Tudi društev, ki nas zadnje čase vabijo, da pač katrco malo pokažemo, da jo lahko vsak malo pogleda in se z njo fotografira. Upam, da gremo ta tempo naprej. Mi smo naše cilje že presegli.” V aprilu planirajo konec akcije in takrat se bo pridružil tudi nekdanji predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Za točen datum se še dogovarjajo. Prisotnost Pahorja pa je že potrjena. Prav on pa bo tudi izžrebal novega lastnika katre. Če bo novi lastnik nadaljeval to dobrodelno noto, bo družina Fratar z veseljem sodelovala tudi tam.

Za obveščanje medijev skrbi hči Lu Fratar Arčnik, ki pravi: “Medijsko predstavljam družino Fratar in našo dobrodelno katro. Akcija teče nad pričakovanji. Slovenci znamo skupaj stopiti, sploh kadar gre za otroke. Po tiho v svojem srcu si želim, da bi šla ta akcija naprej in da bi novi lastnik naredil enako dobrodelno noto. Rada bi, da bi bilo na Koroškem več takšnih akcij. Nekaj jih je, a vseeno za otroke in nas mlade mogoče premalo. Delamo mogoče na nekih nepotrebnih stvareh. Tu vidiš kaj smo otroci na tem svetu, da smo pomembni in tudi kakšna slaba ocena te ne opiše oz. te ne osebnostno zaznamuje. Jaz sem dobrodelna že od svojega otroštva.”

Lu Fratar Arčnik tudi v okviru gimnazije sodeluje pri dobrodelnih projektih in si želi vključitve v takšne projekte preko Rdečega križa. Izjemno razmišljanje mlade dame, ki je zagotovo pravi zgled in ima tudi dober vzor v svojih starših, ki te dni peljejo zares plemenito akcijo, ki ima neskončen odmev v srcih ljudi cele Slovenije. Za bolne otroke – Junake 3. nadstropja in njihove starše, ki so na težki preizkušnji pa je to gesta neprecenljive vrednosti in kanček novega upanja.

Korošci smo ponosni, da imamo v svoji sredini takšne ljudi, izražamo jim globoko spoštovanje in velik poklon. Bravo Koroška, bravo in hvala družina Fratar ter vsi, ki kakorkoli pomagate ljudem, ki pomoč potrebujejo. Z roko v roki smo močnejši, lahko premikamo meje in delamo čudeže. Še posebej pa ti grejejo srce, ko vidimo iskrice v otroških očeh.

Izjava Aleksandra Fratar

Izjava Lu Fratar Arčnik

Izjava župana Anton Preksavec

Dogodki

Družina Fratar, skupaj z dravograjskim Rdečim križem, nadaljuje dobrodelno pot Pahorjeve katrce. Skupaj zbranih sredstev (z vrednostjo prodanega vozila) bi naj bilo že okoli 100 tisoč evrov. Kar je res izjemen dosežek.