Search
Close this search box.

Dan brez telefona – si upate, zmorete?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v mesecu novembru, ki je mesec preprečevanja različnih oblik zasvojenosti vabi, da se vsi Slovenci, ki uporabljajo pametne telefone (takih je bilo leta 2017 med osebami, starimi 16–74 let kar 73 %) za 1 dan ali vsaj nekaj ur odpovedo uporabi mobitela in da ta čas preživijo z ljudmi – v pogovoru, skupnih aktivnostih, kot so športne dejavnosti, druženje, sprehodi ali pa čas porabijo za hobije in stvari, ki jih radi počnejo.

Ljudje vse več časa porabljamo za različnimi zasloni, med katerimi je zelo pogost tudi mobilni ali pametni telefon ter posledično vse manj časa za druženje z ljudmi in za gibalne aktivnosti.

Uporaba mobilnih telefonov je razširjena med vsemi starostnimi skupinami, ne glede na spol in večina si življenja brez njega ne zna več niti predstavljati. Skoraj vsi, ki so uporabljali pametni telefon, so ga uporabljali za pošiljanje ali prejemanje SMS-sporočil, več kot 90 % za fotografiranje, kot uro, za budilko ali alarm. 80 % uporabnikov pametnega telefona je prek te naprave brskalo po internetu. 53 % uporabnikov je prek pametnega telefona poslušalo glasbo ali radio in uporabljalo zemljevide in navigacijo, 26 % jih je na pametnem telefonu igralo igre.

V zadnjem desetletju se pojavljajo v zvezi z uporabo telefona tudi raziskave, ki ugotavljajo, da je ljudi strah ali doživijo celo panični napad oziroma hudo stisko, ko ugotovijo, da so bodisi pozabili bodisi izgubili svoj telefon (»nomofobija«). V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja in stalni potrebi po uporabi mobitela in nezmožnosti kontroliranja teh impulzov. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno naše življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi, biti fizično aktivni in početi stvari, ki niso povezane s tehnologijami, nas veselijo in zanimajo.

ZATO VABLJENI, DA SE PRIDUŽITE VSESLOVENSKI AKCIJI EN DAN BREZ TELEFONA, KI BO V PONEDELJEK, 25. 11. 2019.

Pred tem obvestite svoje družinske člane in prijatelje, da boste brez telefona in se z njimi raje dogovorite za klepet v živo ali sprehod v naravi. Šteje tudi, če se odločite, da telefona ne boste uporabljali vsaj nekaj ur. S tem boste tudi preverili, kakšen je vaš odnos do telefona in kako ga lahko spremenite.

Lahko pa se odločite, da bo vsak teden en dan ali vsaj nekaj ur brez telefona.

Besedilo: NIJZ