Search
Close this search box.

Daljinec za garažna vrata ne deluje, kaj pa zdaj?

Imeti daljinski upravljalnik za garažna vrata v avtu je, verjemite nam, nekaj odličnega. To je še posebej velik privilegij v hladnih zimskih dneh, ko za to, da lahko parkiramo v garaži, ni potrebno izstopiti iz prijetno ogretega avtomobila. Preprosto kliknemo na gumb na daljincu in vrata se odprejo. Ali pa zaprejo. Mini čarovnija.

A včasih ni vse tako preprosto. Predvsem takrat, ko daljinec kljub neprestanemu klikanju na gumbe od sebe ne da ničesar. Iz neznanega razloga kar naenkrat ne deluje več. Preden za pomoč prosimo strokovnjake, lahko nekaj stvari preverimo tudi sami.

Najpogostejši vzroki za nedelujoč daljinec

1. Baterija na daljincu je prazna

Prazna baterija v daljincu je razlog številka 1 za njegovo nedelovanje. To se lahko zgodi vsakomur in kadarkoli. Še zlasti v primeru, ko daljinec uporabljamo vsak dan. Najlažje to ugotovimo tako, da preverimo, če ob kliku na gumb utripa lučka ali ne. Lahko se zgodi, da bo zatemnjena ali pa da se sploh ne prižge. Rešitev je preprosta – zamenjajmo baterijo in daljinec bo ponovno v funkciji.

Baterijo zamenjamo tako, da s križnim izvijačem odvijačimo tri vijake na zadnji strani daljinca. Nato odstranimo zaščitni pokrov. Elektroniko vzamemo iz ohišja in z izvijačem previdno potisnemo baterijo iz ALU ohišja. Zamenjajmo z novo baterijo (po specifikacijah) ter daljinec sestavimo nazaj.

2. V garaži imamo LED žarnico

LED žarnice so dobra izbira, predvsem zaradi nizke porabe energije in močne svetlobe, ki jo oddajajo. A vendar je znano, da povzročajo tudi motnje pri delovanje daljinca. Možno je, da bo daljinec na blizu še vedno brezhibno deloval, od daleč pa ne. Rešitev je tudi tokrat zelo preprosta – LED žarnice samo zamenjajmo z drugimi. A preden se tega lotimo, preverimo ali je to res pravi vzrok težav. To storimo tako, da izvlečemo LED žarnico in poskusimo odpreti vrata.

3. Preverite, ali obstajajo kakšne ovire

Če se vrata začno odpirati, nato pa se ustavijo, potem nekaj ovira njihovo delovanje. To pomeni, da po vsej verjetnosti ni težava v daljincu. Preverimo ali se morda kaj nahaja pod vrati oziroma na dosegu senzorjev in to odstranimo. 

Če smo preizkusili vse in nič ne deluje, potem je čas, da daljinec ponovno programiramo.

Hanus daljinci za sekcijska vrata uporabljajo 433 MHZ rolling code. Tovrstno kodo uporabljamo pri sistemih za vstop brez ključa in kot varnostno prepreko, da morebitni nepridipravi ne morejo odpreti vrat s kakšnim drugim daljinskim upravljalcem.

Kako ponovno programirati daljinec?

Postopek programiranja je izredno preprost, izvesti ga je mogoče v 4 korakih:

1. Na motorju sekcijskih garažnih vrat najprej odstranimo pokrov.

2. Pritisnemo tipko CODE. Pri številki se bo zasvetila rdeča pika.

3. Medtem, ko rdeča pika še vedno sveti, pritisnemo 2 do 3 x poljubni gumb na daljincu, ki ga želimo programirati za odpiranje vrat.

4. Odpiranje vrat je sedaj programirano pod želeno tipko.


V kolikor daljinec kljub vsem opravljenim korakom še vedno ne deluje, je čas, da na pomoč pokličemo strokovnjake.

Dogodki

Imeti daljinski upravljalnik za garažna vrata v avtu je, verjemite nam, nekaj odličnega. To je še posebej velik privilegij v hladnih zimskih dneh, ko za to, da lahko parkiramo v garaži, ni potrebno izstopiti iz prijetno ogretega avtomobila. Preprosto kliknemo na gumb na daljincu in vrata se odprejo. Ali pa zaprejo. Mini čarovnija.