Search
Close this search box.

Cvetna nedelja brez tradicionalnega blagoslovja zelenja v cerkvah

Kristjani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero se začne neposredna priprava na veliko noč, ki je največji krščanski praznik.

Cvetna (oljčna) nedelja ali nedelja Gospodovega trpljenja je prvi dan velikega tedna, ko se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem. Jezusa so ob vhodu v Jeruzalem pozdravljali z zelenjem, ki je v naših krajih povezano s tradicijo izdelovanja butar oziroma s pripravo oljčnih vejic, ki jih verniki nato odnesejo k blagoslovu. Oljka je simbol miru in sprave, zelenje pa predstavlja rodovitnost in življenje. Palmove veje, ki jih v zapisu izrecno omenja le evangelist Janez, so simbol zmagoslavja in kraljevanja, zato so Jezusa pozdravljali kot kralja, ki prihaja v Jeruzalem.

Praznovanje v času epidemije koronavirusa:

Zaradi epidemije novega koronavirusa pa so letos škofje obhajali bogoslužje cvetne nedelje v svojih stolnicah brez navzočnosti ljudstva. Ti so si lahko prenos maše ogledali ob 10. uri na drugem programu Televizije Slovenija (TVS). Ob tej uri naj bi imeli maše brez navzočnosti vernikov tudi župniki po svojih župnijah. Škofje vabijo vse vernike k ogledu tedenskega nagovora nadškofa Zoreta (TV SLO 1, predvidoma ob 11.30).

Škofje priporočajo, naj verniki doma pripravijo zelenje (npr. zelenje z vrtov, butare) in ga blagoslovijo z blagoslovljeno vodo. Duhovniki blagoslovljenega zelenja ne bodo smeli deliti vernikom ali jim ga na določenem mestu pustiti na razpolago, saj bi pri tem lahko prišlo do okužb oziroma širjenja epidemije.

Preberite še: Velikonočni obredi letos brez navzočnosti vernikov.

VIR: katoliska-cerkev.si