Search
Close this search box.

CSD Koroška z minimalnimi zamudami pri izplačilih, ministrstvo odredilo dodatni termin za izplačilo štipendij

Danes so na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zapisali: » Javnost smo v preteklih dneh že obveščali, da se je s 1. oktobrom vzpostavila nova organizacijska struktura centrov za socialno delo in zaradi tega v prvem tednu oktobra zaposleni na CSD-jih niso mogli dostopati do informacijskega sistema centrov za socialno delo (ISCSD). Glede na to, da je bilo letos tako manj časa za odločanje je bilo posledično v oktobru izvedenih tudi manj izplačil štipendij, kot v primerljivem obdobju lani. Zaradi manjšega števila izplačanih štipendij v mesecu oktobru je ministrica mag. Ksenija Klampfer odredila dodatni termin za obdelavo in izplačilo državnih in Zoisovih štipendij, na katere bi morali vlagatelji sicer počakati do 9. 11. 2018.«

Dodatno izplačilo bo tako izvedeno v petek, 26. 10. 2018, izplačane pa bodo vse štipendije, o katerih bodo centri za socialno delo in Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS odločil  do 22. 10. 2018 do 12.00 ure. Od zadnje obdelave za izplačilo štipendij v oktobru, je bilo v sistemu že potrjenih 6.857 odločb za dijake in 1.430 za študente, ki bodo zagotovo prejeli izplačilo dne 26. 10. 2018. Naslednje izplačilo po rednem terminskem planu bo 9. 11. 2018. Sicer pa je 10. 10. 2018 štipendije že prejelo 16.000 dijakov, še dodajajo na pristojnem ministrstvu.

Kaj pomeni spojitev centrov za socialno delo za koroške uporabnike, smo že poročali tudi na našem spletnem portalu.

https://www.koroskenovice.si/novice/kaj-pomeni-spojitev-centrov-za-socialno-delo-za-korosce/

Ponovno pa smo preverili, kako je zdaj z vlogami in izplačili socialnih transferjev.

V. d. direktorja Centra za socialno delo Koroška, Tadej Poberžnik praviCenter za socialno delo Koroška z vsemi svojimi enotami rešuje vloge za priznanje pravic po ZUPJS in ZSVarPre v 2 mesečnem zakonitem roku. Iz tega vidika dejansko ne beležimo zamud pri sami izdaji odločb, oziroma so le-te minimalne. Do zamud lahko prihaja pri obravnavi tistih vlog, kjer vsaj eden od staršev dela v Republiki Avstriji in pridobivanje vseh pomembnih podatkov traja dlje časa, čas do izdaje odločbe pa podaljšajo tudi primeri, ko so bile vložene nepopolne vloge, ki jih morajo stranke dopolnjevati.

Težave pa lahko nastajajo pri samih izplačilih posameznih priznanih materialnih pravic. Če npr. posamezna zadeva ni rešena do dneva obdelave (ki je predviden ob določenih dnevih v mesecu na državni ravni), potem vlagatelj nakazila ne bo prejel pravočasno. Ravno zaradi slednjega občasno prihaja in bo prihajalo do neizplačil posameznih priznanih pravic, bodo pa vlagatelji seveda prejeli nakazilo priznane pravice za nazaj od dne priznanja le-te. Opisana zamuda pri neizplačilih ima razlog v velikem številu pripada novih zadev, v začasnem nedelovanju informacijskega sistema (zaradi nadgradenj povezanih z reorganizacijo centrov za socialno delo), s pomočjo katerega se pri centru za socialno delo obdelujejo vse vloge, v začetnih »porodnih težavah« reorganizacije centrov, ki je zaživela s 01.10. 2018 in v dejansko spremenjenih datumih izplačil.

Materialne pravice, ki dejansko predstavljajo osnovo za preživetje (denarne socialne pomoči, izredne denarne pomoči in varstveni dodatek) pa seveda obravnavamo prednostno, brez zaostankov.

Ob tem želimo poudariti, da je hitrost in učinkovitost vodenja postopkov odvisna tudi od popolno izpolnjenih vlog za uveljavljanje pravic ter priloženih potrebnih dokazil, zato je pomembno, da uporabniki posebno skrb namenijo tudi temu.«

Direktorica Ravenske enote CSD Koroška, Sonja Tiršek, pa je povedala: »V CSD Koroška Enota Ravne smo popolne vloge iz meseca avgusta za: otroški dodatek, vrtec, štipendije, denarne pomoči … rešili, tako da so ljudje prejeli odločbe in nakazila v pričakovanem roku. Hitro reševanje vlog lahko zagotovimo, ko so vloge pravilno in v celoti izpolnjene ter vsebujejo zahtevana dokazila. Dopolnitve nepopolnih vlog, oddanih ob koncu meseca avgusta, pa zahteva dodaten čas in zaradi tega imamo še nekaj (do 10 vlog) iz meseca avgusta, ki jih morajo uporabniki dopolniti z dokazili (smo poslali pozive in čakamo na dopolnitve).

V ospredju našega dela v mesecu oktobru, so sedaj vloge iz meseca septembra. Prednostno smo že rešili vloge za redne in izredne denarne pomoči, saj se je v sredo iztekel čas zajemanja podatkov in bo izplačilo 19. 10. 2018, sedaj pa intenzivno nadaljujemo z obdelavo vlog, ki se vežejo na druge pravice, z namenom in ciljem, da zaostankov ne bi bilo in da ljudje prejmejo pomoči in druge prejemke po zakonu. V oktobru so bila že prva izplačila štipendij za dijake, ki imajo pravico od 1. 9. 2018 dalje, v novembru pa bodo izplačila za študente, ki so vloge oddali v septembru in imajo pravico do štipendije od 1. 10. 2018 dalje.

Za naše hitro in učinkovito vodenje postopkov do izdaje odločb, so ključne pravočasno in popolno izpolnjene vloge, zato je pomembno, da so uporabniki pri izpolnjevanju vlog pozorni, da v celoti in natančno izpolnijo obrazce in dodajo zahtevana in potrebna dokazila.«

 

Dogodki