Search
Close this search box.

Črna bo podpisala memorandum s kitajskim mestom Harbin. Lesjakova: “Upam, da ne bodo mislili, da so prišli v dnevno sobo” (VIDEO)

Po Mežici se je za sodelovanje s Kitajci odločila tudi Črna. Tako bo v okviru že 64. Koroškega turističnega tedna v Črni potekal tudi podpis memoranduma med Občino Črna na Koroškem in kitajskim mestom Harbin.

V Črni na Koroškem je že skoraj vse pripravljeno za že 64. Koroški turistični teden, v okviru katerega se bo med 9. in 18. avgustom, v Črni in okolici, odvilo 81 različnih prireditev. Kot smo izvedeli od županje mag. Romane Lesjak, je na letošnjem programu tudi kar nekaj novosti. Zagotovo pa je trenutno v ospredju in za kraj, tako s turističnega kot razvojnega vidika, najbolj aktualen podpis memoranduma s kitajskim mestom Harbin.

Mesto Harbin, ki šteje z okolico približno 10 milijonov prebivalcev, leži na južnem bregu reke Songhua, imenujejo pa ga tudi “ledeno mesto”. Zaradi mrzlih sibirskih vetrov padejo temperature pozimi do -38 stopinj Celzija, povprečna zimska temperatura pa se giblje okrog -19 stopinj Celzija. Velja za eno najlepših kitajskih mest, polno vidnih vplivov evropske in ruske arhitekture, hkrati pa je največje zimsko prizorišče na Kitajskem, prepoznavno pa je predvsem po mednarodnem festivalu ledenih in snežnih skulptur, ki traja tri mesece, med decembrom in marcem. Tekom festivala nastane prek 200 skulptur. Ledeno mesto gradi več kot 15.000 ljudi v 20 dneh, turistično atrakcijo pa obišče skoraj milijon ljudi.

VIDEO: Izjava županje mag Romane Lejsak glede sodelovanja s kitajskim mestom Harbin in o novostih turističnega tedna v Črni.

[aiovg_video id=88273]

Glede na velikost Črne in Harbina se je županja pošalila, da upa, da ne bodo Kitajci mislili, da so prišli v dnevno sobo in hitro dodala, da je Črna res mala, “vendar mi se počutimo veliki.”

Delegata s Kitajske bosta Črno obiskala že naslednji teden, ko bosta z Občino Črna na Koroškem, 15. avgusta ob 12.00, v KD Črna na Koroškem, s predstavniki Občine Črna na Koroškem, podpisala memorandum o medsebojnem sodelovanju, ki bo temeljilo na športnem, kulturnem, turističnem področju, predvsem na poudarku zimskih športov, saj sta tako Črna kot Harbin prepoznavna tudi po olimpijcih, seveda pa je obema skupen tudi sneg in gradnja skulptur.

Preberite tudi: Foto in video: Organizatorji zadovoljni z izvedbo 27. Gradov kralja Matjaža

Delegata bosta v Črni med drugim obiskala tudi TAB, si ogledala glavne znamenitosti, seveda ju bodo peljali tudi na ogled olimpijske poti, smučišča in prireditvenega prostora, kjer v januarju poteka gradnja snežnih gradov, saj si županja nadeja, da bi se jih naslednje leto udeležili tudi Kitajci. Naslednji dan 16. avgusta pa bosta obiskala še Veleposlaništvo Ljudske republike Kitajske v Ljubljani.

Več o 64. Koroškem turističnem tednu in novostih pa bomo na našem spletnem portalu objavili v naslednjih dneh.

Dogodki

Po Mežici se je za sodelovanje s Kitajci odločila tudi Črna. Tako bo v okviru že 64. Koroškega turističnega tedna v Črni potekal tudi podpis memoranduma med Občino Črna na Koroškem in kitajskim mestom Harbin.