Člani konference SD danes o povezovanju za novo vlado in sodelovanju s civilno družbo

Člani konference SD, najvišjega organa stranke med kongresoma, bodo danes razpravljali o koalicijskem povezovanju za novo vlado in sodelovanju s civilno družbo. Konferenca z naslovom Slovenija na pravi strani prihodnosti bo potekala digitalno, člani pa bodo sprejemali tudi strategijo za izhod Slovenije iz zdravstvene, gospodarske in socialne krize.
121553924_10157122801292581_3390556923334305781_o

Kot je za STA glavni tajnik SD Dejan Levanič, je namreč ta trenutek Slovenija v zelo težkem položaju, zato bo največji poudarek današnje konference na izhodni strategiji, ki vsebuje konkreten načrt ukrepov in terminski načrt za reševanje razmer.

Glede povezovanja v novo vlado pa Levanič poudarja, da so v SD k temu pristopili proaktivno predvsem na vsebinski ravni. V prihodnjih dneh bo jasno, ali bo moč zbrati v DZ novo večino ali ne, je dodal.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so vključene v KUL in želijo s konstruktivno nezaupnico zamenjati vlado Janeza Janše, izbirajo mandatarja, ki bi lahko dobil potrebnih 46 glasov. V petek so se sestale tako z Jožetom P. Damijanom kot predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, ki sta za zdaj možna kandidata.

Predsednica SD Tanja Fajon je po srečanju z Erjavcem napovedala, da bo imel podporo KUL tisti, ki bo zbral več oz. potrebnih 46 poslanskih glasov. Težko pa napove, ali bodo vložili konstruktivno nezaupnico tudi v primeru, da teh glasov ne bodo imeli vnaprej zagotovljenih.

Za uspeh nezaupnice imajo stranke KUL vsaj sedem glasov premalo, zato v novo vlado vabijo SMC in DeSUS. Poslanci DeSUS pa so pri Erjavčevemu predlogu za izstop iz vlade stopili na zavoro. Tudi vodja poslancev SMC Janja Sluga je v petek dejala, da je podpora dela SMC mandatarski kandidaturi Erjavca trenutno račun brez krčmarja.

A Fajonova je v petek ocenila, da projekt KUL s tem ni pokopan.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije