Search
Close this search box.

Cigler Kralj za manjše razlike v pokojninah med moškimi in ženskami

Pokojninska vrzel med moškimi in ženskami se v Sloveniji postopno zmanjšuje. To je treba nadaljevati in si hkrati prizadevati tudi za odpravo revščine med starejšimi ženskami, je dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj v uvodu v spletno konferenco ob iztekanju projekta Moje delo.Moja pokojnina.

Pokojnine žensk so po ministrovih besedah v vseh članicah EU nižje od pokojnin moških, ker so ženske denimo pogosteje zaposlene s krajšim delovnim časom, kariero pa postavljajo v ozadje zaradi skrbi za otroke in starejše člane družine. Zaradi dobro oblikovanega sistema materinskega in starševskega dopusta in organiziranega varstva otrok je pokojninska vrzel v Sloveniji precej manjša kot v EU, saj znaša nekaj pod 18 odstotkov, v EU pa 30 odstotkov, je poudaril.

V projektu Moje delo.Moja pokojnina, katerega nosilec je ministrstvo, so po njegovih besedah med drugim razvili pokojninski kalkulator, ki bo pomagal k boljšim odločitvam v povezavi z upokojevanjem, preučili pa so tudi razloge za pokojninsko vrzel med spoloma.

Prizadevanja za manjšo razliko v pokojninah med moškimi in ženskami bodo nadaljevali, pri čemer pa se zaveda, da delo ne bo uspešno brez sodelovanja s socialnimi partnerji in drugimi deležniki.

V prvem sklopu konference se je Nada Stropnik z Inštituta za ekonomska raziskovanja osredotočila na socialnoekonomski položaj upokojenk in upokojencev. Glede na tip gospodinjstva je socialnoekonomski položaj najboljši pri tistih, ki živijo skupaj z drugimi člani družine, ki so delovno aktivni, najslabši pa je pri tistih, ki živijo v enočlanskih gospodinjstvih. Še zlasti je slab položaj upokojenih žensk, ki živijo same, je povedala.

V zadnjem času je bilo po njenih besedah več pokojninskih sprememb za boljši položaj upokojencev, a zaradi epidemije covida-19 bo trajalo več let, da bo mogoče videti njihove prave učinke, je poudarila.

Nataša Kump z Inštituta za ekonomska raziskovanja je izpostavila, da se ženske zdaj upokojujejo celo z višjimi pokojninami kot moški, saj je odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove zanje višji kot za moške. Za ženske s 40 leti pokojninske dobe znaša 63,5 odstotka, medtem ko za moške 59,5 odstotka. V skladu z zadnjo pokojninsko novelo se bo na raven, kot za ženske že velja, dvignil s 1. januarjem 2023.

Vera Hoorens s Katoliške univerze v Leuvenu v Belgiji pa je posredovala nekatere ugotovitve iz socialnopsihološkega dela projekta o pokojninski vrzeli med spoloma v Belgiji. V raziskavi so ugotovili, da imajo moški bolj optimistična pričakovanja glede svoje pokojnine, ženske pa so izražale večjo zaskrbljenost.

Ker so bile ženske v primerjavi z moškimi manj optimistične, so pridobile tudi manj informacij o pokojninskem sistemu.
Sodelujoči v raziskavi so sicer na splošno iskali manj informacij o pokojninah iz bojazni, da bodo razočarani.

Sicer pa so v raziskavi ugotovili, da sodelujoči slabo poznajo belgijski pokojninski sistem, pri tem pa mlajši slabše od starejših in ženske slabše od moških.

Dogodki

Pokojninska vrzel med moškimi in ženskami se v Sloveniji postopno zmanjšuje. To je treba nadaljevati in si hkrati prizadevati tudi za odpravo revščine med starejšimi ženskami, je dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj v uvodu v spletno konferenco ob iztekanju projekta Moje delo.Moja pokojnina.