Cepljenje šolnikov se nadaljuje, na velenjski šoli danes spet pouk

Konec tedna se je nadaljevalo cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki bo potekalo tudi prihodnji teden. V ponedeljek pa bo znova v polnem obsegu stekel pouk na velenjski OŠ Mihe Pintarja Toleda, potem ko je v petek odpadel, ker je bilo več učiteljev odsotnih zaradi močne reakcije po cepljenju proti covidu-19.

Težave cepljenih so se medtem večinoma umirile, tako da pouk v ponedeljek bo. O tem je šola že v soboto zvečer obvestila starše otrok, je za STA danes povedal ravnatelj omenjene velenjske šole Sebastjan Kukovec.

S cepivom AstraZenece se je sicer v sredo cepilo dve tretjini učiteljev iz OŠ Mihe Pintarja Toleda, po cepljenju pa jih je veliko poročalo o močnem glavobolu, vrtoglavici, povišani telesni temperaturi čez 39 stopinj Celzija in slabosti. Že v četrtek je doma ostalo pet učiteljev, v petek pa 26, zato so odpovedali petkov pouk in zagotovili le nujno varstvo.

Cepljenje učiteljev in vzgojiteljev se je po državi nadaljevalo tudi ta konec tedna. Predsednik združenja ravnateljev osnovnih šol Gregor Pečan nima informacij o tem, da bi bil kje zaradi hujših reakcij pri cepljenih odpovedan pouk. Na splošno pa iz pogovorov z ravnatelji ocenjuje, da ima približno četrtina cepljenih močnejšo reakcijo po cepljenju, okoli 50 odstotkov jih ima zmerne reakcije, preostala slaba četrtina pa nima posebnih reakcij, je danes dejal za STA.

Cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se je marsikje začelo minuli teden, v soboto so med drugim učitelje in vzgojitelje cepili v Celju. Po navedbah MMC RTV Slovenija se je v soboto v Celju cepilo približno 600 učiteljev in vzgojiteljev, od tam pa poročajo o posameznih primerih povišane telesne temperature in glavobola.

Zdravstveni dom Ljubljana cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju načrtuje po 15. marcu. Šolski center Ljubljana, kjer se je za cepljenje prijavilo 99 ljudi, pa je danes uradno zanikal navedbe z družbenih omrežij glede smrti ravnatelja Srednje strojne in kemijske šole Zdenka Nosana. Kot je v sporočilu za javnost zapisala direktorica centra Nives Počkar, se Nosan ni cepil in cepljenje ni bilo vzrok njegove smrti. Prvih deset zaposlenih bodo sicer cepili v torek, ostale pa nato v soboto.

Stroka medtem poudarja, da so stranski učinki po cepljenju pričakovani. Minister za zdravje Janez Poklukar je v petek dejal, da so blagi stranski učinki po cepljenju do določene mere zaželeni, saj kažejo na odziv na cepivo, si pa želijo čim manjše, da ne pride do strahu med prebivalstvom. Ob tem je poudaril, da po mnenju stroke ni nobenih zadržkov, da ne bi nadaljevali strategije cepljenja, tudi z uporabo cepiva AstraZenece.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije