Search
Close this search box.

Cepljenje proti gripi letos kasneje kot pretekla leta

Letos se bo cepljenje proti gripi pričelo dober mesec dni kasneje kot pretekla leta.

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je letos precej kasneje kot običajno določila sestavo cepiva proti gripi, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da bo z razdeljevanjem cepiva možno začeti kasneje kot lani.

Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe in majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za ekstremno debele. Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali tiste, ki lahko pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce ter druge nujne službe.

Sezona gripe se v Sloveniji največkrat prične v drugi polovici decembra, največ zbolelih je proti koncu januarja in v prvi polovici februarja.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pojasnili, da se virusi gripe stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. WHO je letos precej kasneje kot običajno določila sestavo cepiva proti gripi, posledično pa je tudi NIJZ razdeljevanje cepiva začel precej pozneje kot lani – šele na začetku tega tedna.

Zdravniki v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih ter zdravniki zasebniki bodo s cepljenjem tako začeli na začetku novembra, pretekla leta pa so s cepljenjem začeli na začetku oktobra, torej dober mesec dni kasneje kot pretekla leta.

“Sezona gripe se v Sloveniji največkrat prične v drugi polovici decembra, največ zbolelih je proti koncu januarja in v prvi polovici februarja. Po cepljenju proti gripi se zaščita vzpostavi v dveh tednih, zato bo časa za cepljenje dovolj.” še opozarjajo na NIJZ.

VIR: NIJZ, 24ur

Dogodki