Cepivo proti covidu-19 proizvajalca CureVac le 47-odstotno učinkovito

Cepivo proti covidu-19, ki ga razvija nemško podjetje CureVac, ne dosega pričakovane učinkovitosti. Kot je pokazala vmesna analiza pozne faze testiranja, je le 47-odstotno učinkovito proti koronavirusni bolezni ne glede na stopnjo resnosti, je v sredo sporočilo podjetje.

Podjetje je za to okrivilo kontekst, v katerem je potekalo testiranje, ki da je brez primere, saj je med zajetimi v testiranje krožilo najmanj 13 različic novega koronavirusa. Izpostavljajo tudi zelo raznolike odzive na cepivo med različnimi starostnimi skupinami.

CureVac je izsledke po opravljeni kombinirani zaključni drugi in tretji fazi testiranja, ki je zajelo 40.000 ljudi v desetih državah, že sporočil Evropski agenciji za zdravila (Ema). Končno analizo rezultatov namerava opraviti v naslednjih nekaj tednih, je v sporočilu na spletni strani zapisalo podjetje.

“Čeprav smo upali na boljši vmesni izid, spoznavamo, da je izkaz visoke učinkovitosti v tej veliki raznovrstnosti različic velik izziv,” je sporočil vodja podjetja Franz-Werner Haas. Celovita učinkovitost se sicer lahko po preučitvi dodatnih primerov po njegovih besedah še spremeni. Izpostavil pa je še, da velika pojavnost novih variant virusa kaže na pomen razvoja cepiv novih generacij.

Razočaranje glede učinkovitosti sledi zamudam, s katerimi se je CureVac spopadal v poznih fazah testiranja, saj je čakal na zadostno število obolelih s covidom-19.

Podjetje je sprva načrtovalo zaprositi za dovoljenje na evropski ravni v drugem četrtletju, a odobritve pristojnih regulatorjev sedaj ni pričakovati pred avgustom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako kot visoko učinkoviti cepivi, ki sta ju razvili konkurenčni podjetji BioNTech/Pfizer in Moderna, tudi cepivo CureVaca temelji na novejši informacijski tehnologiji mRNK. Varnostnih pomislekov glede cepiva testiranje ni pokazalo.

Kljub temu, da v prizadevanjih za razvoj cepiva proti covidu-19 leta 2000 ustanovljeno podjetje nekoliko zamuja, verjame v določene prednosti pred tekmeci iz vrst mRNK cepiv. Mogoče ga je denimo shranjevati na standardnih temperaturah hladilnika. Potreben je tudi manjši odmerek, kar omogoča hitrejšo in cenejšo proizvodnjo.

EU je s podjetjem sklenila pogodbo o nakupu do 405 milijonov odmerkov cepiva.