Search
Close this search box.

Čebelarska zveza Slovenije vabi na prvi Čebelji pustni karneval v Litijo

Svetovni dan čebel in s tem slovensko čebelarstvo je zaznamovalo leto 2018. Slovenija s tem postaja vse bolj prepoznava kot dežela čebelarjev, kar je čebelarje privedlo do nove ideje, da v letu 2019 organizirajo prvi Čebelji pustni karneval in z njim nadgradijo slovensko čebelarsko pravljico, so zapisali na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije (ČZS).

Naj spomnimo, da je bilo čebelarstvo lani pogosto omenjeno tudi v povezavi s Koroško. Med drugim je Črna na Koroškem postala Čebelam najbolj prijazna občina, na Uršlji gori so postavili najvišje ležeči čebelnjak, v vrtcih in šolah so praznovali 1. svetovni dan čebel, šolarji so sodelovali na čebelarskih krožkih, čebelarji so obiskali vrtce … Konec koncev pa je v tretji akciji Beseda leta zmagala ravno beseda čebela.

Prvi čebelji pustni karneval bo gostila Občina Litija, ki jo je zveza izbrala na podlagi prejetega interesa za soorganizacijo Čebeljega pustnega karnevala. Litijski karneval je namreč eden najstarejših v Sloveniji, ki ga zadnja leta obišče več kot 10.000 obiskovalcev. Znan je po kreativnosti karnevalskih skupin, ki bodo tokrat upodobile tudi temo Kranjske sivke. Tradicionalna pustna povorka, katere del bo tudi čebelji pustni karneval, bo potekala v soboto, 2. 3. 2019, s pričetkom ob 15. uri, zbor skupin je pol ure prej.

Čebelji pustni karneval za čebelarje pomeni novo priložnost za promocijo in prepoznavnosti pomena čebel, osveščenost o pomenu naše kranjske sivke in njenih slastnih pridelkov. Čebelarska društva lahko s svojimi aktivnostmi pripomorete k še večji odmevnosti in promociji karnevala in s tem čebelarstva, so prepričani na ČZS, kjer so v povabilu zapisali: »Vabimo vas, da motivirate in organizirate skupine na svojem območju in se udeležite prvega Čebeljega pustnega karnevala

»K sodelovanju lahko povabite tudi vrtce, šole, otroke vključene v krožke in njihove starše, skratka vse, ki se radi družijo in bi jim izdelava skupinske pustne maske predstavljala izziv. Sodelovanje na pustni povorki pomeni priložnost za druženje in popestritev večerov z izdelavo skupinskih mask izven čebelarske sezone ter odlično promocijo našega čebelarstva. Izkoristimo jo in se v čim večjem številu udeležimo povorke!«

Vse prijavljene sodelujoče ekipe s 6 ali več člani bodo prejele enkratno pomoč 150 EUR neto. Vsi udeleženci karnevalske povorke prejmejo tudi brezplačen bon za topel obrok. Na zaključni prireditvi v Športni dvorani Litija pa bodo podeljene denarne nagrade za prve tri skupine v višini 500, 300 in 200 EUR (neto).

Za sodelovanje na karnevalu se je potrebno prijaviti najkasneje do 20. 2. 2019.

Več informacij o karnevalu in prijavni obrazec najdete TUKAJ.

Dogodki