Če zaradi omikrona ne bo prišlo do ponovnega zagona epidemije, bomo vrh števila potrjenih primerov okužb predvidoma dosegli do konca januarja

Po oceni Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan (IJS) epidemija covida-19 v Sloveniji zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron še vedno hitro narašča. Vrh števila potrjenih primerov okužb bomo predvidoma dosegli do konca januarja, če zaradi nove različice omikrona, ki se širi še hitreje, ne bo prišlo do ponovnega zagona epidemije. Danes bi lahko dosegli novo najvišje število dnevno potrjenih okužb.

Vrh v bolnišnicah bomo predvidoma dosegli v prvi polovici februarja, zasedenost bolnišnic pa bo sicer rasla zmerno. Ocenjeno reprodukcijo število znaša 1,3. Gre za podatek, ki pove, na koliko oseb posamezni okuženi v povprečju prenese okužbo s koronavirusom.

V ponedeljek so sicer v Sloveniji ob opravljenih 16.928 PCR-testih potrdili 12.772 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih PCR-testov je znašal 75,4 odstotka. Včeraj so opravili tudi 114.236 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. Na Koroškem so potrdili 536 novih okužb, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Vir: IJS, STA. NIJZ, Vlada RS