Search
Close this search box.

Če potnik pogoja ne bo izpolnjeval, bo moral zapustiti avtobus. Pogoj PCT bodo preverjali tudi na vhodih nakupovalnih središč, na sodiščih, bankah …

Nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT bodo na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) opravljali njihovi kontrolorji in zdravstveni inšpektorat. "Če potnik pogoja ne bo izpolnjeval, torej ne bo na vpogled imel dokazila, da je cepljen, testiran oziroma je okužbo s koronavirusom prebolel, bo moral zapustiti avtobus," so sporočili iz družbe.

Vladni odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom za potnike, razen za dijake in osnovnošolce, začne veljati v sredo.

O tem bomo potnike obveščali z opozorilnimi nalepkami na postajališčih in pri vstopnih vratih na avtobusih, ter notranjih prikazovalnikih in zaslonih,” so danes sporočili iz LPP.

Nadzor nad izpolnjevanjem pogoja bodo opravljali njihovi kontrolorji in zdravstveni inšpektorat. Če potnik pogoja ne bo izpolnjeval, torej ne bo na vpogled imel dokazila, da je cepljen, testiran oziroma je okužbo s koronavirusom prebolel, bo moral zapustiti avtobus. V primeru, da potnik tega ne bo upošteval, bo primer prevzela policija,” so v sporočilu za javnost zapisali na LPP.

Vse potnike prosijo, da spoštujejo sprejete ukrepe in tako poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih potnikov ter voznika. Na avtobus naj ne vstopajo, če niso zdravi, upoštevajo naj higieno kašlja, spoštujejo varnostno razdaljo, nosijo zaščitno masko, si razkužijo roke pri vstopu na avtobus, se ne dotikajo oči, nosu in ust.

Izpolnjevanje pogoja PCT bodo od srede preverjala tudi sodišča

Pogoj PCT bo od srede veljal tudi na sodiščih, in sicer za vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi oz. prisotni pri izvajanju dejavnosti na slovenskih sodiščih, pri čemer dejavnost sojenja ni opredeljena kot izjema, so opozorili na vrhovnem sodišču.

Glede na navedeno PCT-pogoj do morebitne spremembe velja tudi za stranke oziroma druge udeležence v postopkih in za obiskovalce sodišč. Na sodiščih bodo izpolnjevanje pogoja PCT tudi preverjali.

Tako zaposlenim in tudi vsem drugim osebam, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo, bodo od srede vstop v prostore sodišča zavrnili, so opozorili na vrhovnem sodišču. O procesnih posledicah neudeležbe stranke oziroma drugega udeleženca postopka pri izvedbi procesnega dejanja zaradi zavrnitve vstopa ob neizpolnjevanju pogoja PCT bo odločal sodnik v konkretni zadevi, so še zapisali.

Vstop v banke in hranilnice brez pogoja PCT ne bo mogoč

Za obisk banke in hranilnice je od srede naprej treba izpolnjevati pogoje, ki izhajajo iz odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Kot so danes sporočili z Združenja bank Slovenije (ZBS), bo vstop osebam, ki ne bodo izpolnjevale pogoja PCT, onemogočen.

ZBS zato vse obiskovalce poslovnih enot bank in hranilnic prosi, da že predhodno skladno z veljavnim odlokom pripravijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT in jih ob obisku poslovne enote predložijo na vpogled pooblaščeni osebi. V nasprotnem primeru vstop v prostore banke ali hranilnice ne bo mogoč, so sporočili.

Nakupovalna središča SES pripravljena na PCT, opozarjajo na visoke stroške

 Nakupovalna središča SES v Sloveniji so pripravljena na sredo, ko bodo skladno z vladnim odlokom začela preverjati izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT), so danes sporočili iz SES Slovenija. Direktor družbe Toni Pugelj ocenjuje, da jim bo to prineslo mesečni strošek v višini 200.000 evrov.

Vsa SES nakupovalna središča v Sloveniji so se kljub kratkemu roku ustrezno pripravila na jutrišnji dan. Pogoj PCT obiskovalcev se bo skladno z navodili ministrstva preverjal na vhodih nakupovalnih središč. Pogoj PCT bodo preverjale pooblaščene osebe. Ocenjujem, da bo ta ukrep pomenil za nas dodatne stroške v višini več kot 200.000 evrov mesečno,” je dejal Pugelj.

Dodal je, da bodo kot vedno upoštevali vsa določila in pravila, da omogočijo obiskovalcem kar se da varno nakupovanje. Ob tem je poudaril, da so za varno nakupovanje soodgovorni vsi. “Poudarjam, da bi morali za varno nakupovalno okolje skrbeti vsi v vseh dejavnostih, ne zgolj nakupovalna središča. V vseh naših nakupovalnih središčih vseskozi, od začetka epidemije, zagotavljamo varno nakupovalno okolje, saj smo na naše stroške organizirali in vsem omogočali testiranje (nekaj časa tudi povsem brezplačno) in cepljenje proti covidu-19,” je povedal vodja družbe, ki upravlja nakupovalna središča Aleja, Citypark Ljubljana, Center Interpar Vič, Europark Maribor in Citycenter Celje.

Dogodki

Nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT bodo na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) opravljali njihovi kontrolorji in zdravstveni inšpektorat. "Če potnik pogoja ne bo izpolnjeval, torej ne bo na vpogled imel dokazila, da je cepljen, testiran oziroma je okužbo s koronavirusom prebolel, bo moral zapustiti avtobus," so sporočili iz družbe.