Search
Close this search box.

Če ne poznate izvora svojega psa, vas lahko doleti visoka kazen

Ob registraciji psa morate po Zakonu o zaščiti živali vedeti podatke o njegovem izvoru, ki ga razkriva številka mikročipa psice, ki je psa, katerega ste bodisi kupili bodisi posvojili, skotila. V nasprotnem primeru vam grozi globa v višini najmanj 400 evrov.

Neuradni podatki kažejo, da v Sloveniji slaba četrtina psov nima urejene dokumentacije in je brez čipa, kljub temu, da veljavna pravila velevajo, da morajo biti mladiči čipirani najkasneje pri treh mesecih starosti.

Problem predstavljajo predvsem psi, ki prihajajo iz t.i. “pasjih farm” ali od preprodajalev, saj se v večini teh primerov izkaže, da živali niso čipirane in nimajo veljavnega potnega lista. Kupec tako v veliko primerih šele kasneje ugotovi, da ima na videz povzem zdrav pes zametke bolezni, katerih zdravljenje je pogosto zelo drago.

Zakon o zaščiti živali zahteva označevanje psa z mikročipom, od leta 2015 pa je ob registraciji potrebno navesti tudi številko čipa njegove matere, s čimer se zagotovi, da mladiči do osmega tedna ostanejo v leglu. V primeru, da je pes posvojen iz zavetišča, se kot izvor psa šteje zavetišče.

Izvor psa, skotenega v Republiki Sloveniji, se izkazuje s številko mikročipa ali druge označitve matere psa. Pri trgovanju, uvozu ali nekomercialnem premiku psa, se njegov izvor izkazuje s predpisanim dokumentom, ki spremlja žival.

Zakonodaja prav tako veleva, da mora ob nakupu ali posvojitvi psa, če je ta skoten po 1. januarju 2015, pristojna veterinarska organizacija v centralni register psov vnesti podrobnosti o njegovem izvoru, kar z drugimi besedami pomeni poznavanje podatka o materi oziroma številke njenega mikročipa.

Če teh informacij ne boste imeli, psa ne boste mogli registrirati brez težav, saj bo veterinar v register zabeležil, da je dokumentacija pomanjkljiva in lahko se zgodi, da vam ob številnih drugih nevšečnostih inšpektorji napišejo kazen v višini najmanj 400 evrov.

Vir: pesmojprijatelj.si

Dogodki