Search
Close this search box.

“Če bi zaustavili poslovanje Skupine SIJ, bi obsodili podjetje na propad, zaposleni bi izgubili delovna mesta”

Glede na številna sporočila naših bralcev, ki nam pišejo v želji in upanju, da se bodo tudi v proizvodnji in nekaterih gospodarskih podjetjih začeli izvajati ukrepi za preprečitev širjenja novega koronavirusa Covid-19, smo se z vprašanji, z namenom preverili neuradne informacije glede stanja v ravenski železarni, obrnili na vodstvo podjetja.

V uredništvo smo namreč prejeli več neuradnih informacij, da se že tudi med delavci v Skupini SIJ pojavljajo osebe, ki so okužene z novim koronavirusom. Konkretno nas je zanimalo za SIJ Metal, kjer naj bi tudi bil zaposlen v stiku z okuženo osebo. Preveriti smo želeli, kako so pripravljeni na novo situacijo, kako bodo glede na število oseb, ki se istočasno zadržujejo v garderobah, kjer imajo tudi skupne tuše … lahko preprečili širitev okužb z novim koronavirusom …

Vsega nam sicer ni uspelo izvedeti, so pa nam iz Skupine SIJ poslali izjavo za javnost o samozaščitnih ukrepih Skupine SIJ in njenem zagotavljanju nemotenega poslovanja.

Kot so pojasnili, so v Skupini SIJ uvedli številne ukrepe, ki zagotavljajo zaščitno ravnanje za zagotavljanje zdravja zaposlenih in čim bolj nemoteno poslovanje z namenom izpolnjevanja obveznosti do kupcev, dobaviteljev, zaposlenih in drugih deležnikov. “V teh težkih trenutkih se v Skupini SIJ še kako zavedamo, da je zdravje zaposlenih in njihovih družin na prvem mestu, zato smo že sprejeli številne ukrepe, ki jih priporoča stroka.”

Obenem pa bodo morali, kot so nam sporočili, za preživetje Skupine SIJ in s tem zaščito delovnih mest 3.800 sodelavcev skupaj prebroditi to epidemijo, se prilagoditi in se naučiti delati v razmerah, ki za nikogar niso vsakdanje. Pri čemer poudarjajo, “da gre za okoliščine poslovanja, ki so za številna podjetja v Sloveniji nova realnost.”

“V teh okoliščinah se podjetja še kako zavedamo odgovornosti za zdravje, a tudi odgovornosti za zagotavljanje finančne varnosti zaposlenih. Tako smo sprejeli številne preventivne ukrepe, ukrep zaustavitve podjetja pa ni smiseln iz več razlogov,” pojasnjujejo v Skupini SIJ.

Preventivni ukrepi

V vseh družbah Skupine SIJ so tako uvedeni enotni premišljeni in celostni samozaščitni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom med zaposlenimi tako v proizvodnji kot med režijskimi delavci. Slednji so skladno z nedeljsko odločitvijo kriznega tima Skupine SIJ razdeljeni v dva tima, ki se bosta izmenjevala vsak teden – delavci, ki delajo v službi, in delavci, ki delajo od doma. Poleg tega so uvedli številne preventivne higienske ukrepe, ki veljajo za vse zaposlene, kot so umivanje rok, dezinfekcija in držanje metra in pol razdalje in druge.

Ob razglasitvi epidemije v Republiki Sloveniji so odpovedali tudi vse službene poti, sestanke in obiske poslovnih partnerjev, odpovedali vsa izobraževanja, začasno ukinili študentsko delo in delovne prakse.

Jedilnice bodo skladno z današnjo odločitvijo kriznega tima zaprli. Zaradi splošnega preprečevanja zbiranja in nepotrebnega vstopanja zunanjih servisnih služb so omejili vstope, za delovna oblačila za zaposlene v proizvodnji pa zahtevali od dobavitelja zagotovilo o neoporečnosti delovnih oblačil.

Ob zaprtju vrtcev in šol so z zaposlenimi, ki zaradi teh okoliščin ne morejo priti na delo uskladili tudi odsotnosti zaradi varstva otrok. Sprejeli so še številne druge ukrepe, glede na to, da se situacija v Sloveniji spreminja zelo hitro, pa se krizni tim Skupine SIJ in krizni timi znotraj posamičnih družb sestajajo na dnevni ravni in bodo najverjetneje v prihodnje sprejemali še dodatne ukrepe.

Poslovanje

V Skupini SIJ tudi pojasnjujejo, da posledic sredi meseca marca še ne čutijo in si prizadevajo za nemoteno poslovanje, dokler bo to le mogoče. Naročil imajo dovolj in so v stalnih stikih s kupci, tudi z najbolj kritičnega območja v Italiji, kjer zaenkrat poslujejo relativno normalno. S strani dobaviteljev imajo za zdaj zagotovila, da jih lahko oskrbujejo s surovinami in materiali za nemoten potek proizvodnje. Tudi oskrbovalna veriga zaenkrat deluje, evropske logistične poti in tudi prekomorske poti so zaenkrat še sproščene, prihaja le do manjših zamud zaradi dodatnih kontrol na mejah.

V Skupini SIJ ta trenutek torej še ne beležijo večjih odstopanj v poslovanju, vsekakor pa skladno z napovedmi in z razvojem epidemije v Sloveniji in bližnjih državah pričakujejo povečanje tveganj za motnje v poslovanju ob koncu meseca. Za Skupino SIJ gre za občutljivo obdobje zaključevanja naročil in mesečnih odprem.

Prekinitev poslovanja ni možno iz več razlogov

“V primeru, da bi zaustavili poslovanje Skupine SIJ, bi obsodili podjetje na propad, zaposleni bi izgubili delovna mesta, o čemer danes nihče ne razmišlja. Proizvodnja v Evropi še vedno deluje in tudi mi imamo vse pogoje, da lahko delamo. Imamo obveznosti do kupcev, ki jih ne moremo prekiniti brez pogodbenih kazni, s katerimi bi lahko ogrozili obstoj podjetja,” so odločni v Skupini SIJ.

Po njihovo, bi bil ukrep zaustavitve smiseln, če bi bil sprejet na nivoju Evropske Unije in bi veljal za vsa podjetja in za vse ljudi sočasno. V primeru samostojne odločitve o zaprtju pa bi se izpostavili tveganju za trajno prekinitev poslovanja zaradi izgube kupcev in zaupanja s trga, hkrati pa ne bi rešili problema okužbe s koronavirusom. Problem je globalen in zato zahteva tudi globalne in ne parcialne ukrepe, so sklenili zapis, ki smo ga v naše uredništvo prejeli danes.

3 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Roji
Roji
4 let nazaj

Saj so danes temperaturo merli varnostniki

Delavc
Delavc
4 let nazaj

Banda usojeni na propad samo to znate lopovi

Delavec_2
Delavec_2
4 let nazaj

Ko bomo vsi pkuženi bojo pa lahko zaprli

Dogodki