Search
Close this search box.

Časa le še do ponedeljka, kazen za neukrepanje do 400 evrov

S ponedeljkom se izteka rok za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine. V primeru, da se podatki ne ujemajo in ne podate ugovora, vas lahko doleti kazen v višini do 400 evrov.

“Če so zavezanci prejeli informativni izračun dohodnine v začetku junija in ga še niso preverili, svetujemo, da to storijo čim prej. Le do ponedeljka, 29. junija še lahko podajo ugovor,” je za Žurnal24 razložil Stojan Glavač s Finančne uprave RS (FURS).

Finančna uprava je 29. maja 2020 v drugem svežnju poslala 686.961 informativnih izračunov dohodnine za leto 2019. Skupno je bilo doslej izdanih 1.485.904, zadnji letošnji sveženj informativnih izračunov pa dohodnine bo odpremljen konec junija 2020.

“Zavezanci, ki so prejeli informativne izračune dohodnine z datumom odpreme 29. maj, bodo lahko izkoristili pravico do ugovora do vključno 29. junija. Sicer pa je rok za vračilo preveč plačane dohodnine 29. julij, rok za doplačilo dohodnine pa se prav tako izteče 29. julija. 2020,” opozarjajo pri Fursu.

V primeru, da zavezanec vloži ugovor, bo davčni organ izdal odločbo o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora. zaradi česar ne nastane obveznost doplačila oziroma vračila, saj informativni izračun dohodnin posledično ne šteje za odločbo.

“Zavezanci naj informativne izračune natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. V kolikor zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 29. junija podati ugovor,” še poudarjajo pri Fursu.

Če zavezanec slednjega ne upošteva, se znajde v davčnem prekršku, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Vir: Žurnal24

Dogodki