Search
Close this search box.

Čas je za umiritev pregretih političnih razmer. Janša napovedal preložitev glasovanja o demografskem skladu in glasovanje proti spremembi zakona o nalezljivih boleznih

Premier Janez Janša je pozdravil skupni poziv vodij poslanskih skupin k cepljenju proti covidu-19. Sprememba zakona o nalezljivih boleznih v tej fazi najbrž ni potrebna, poslanci koalicije bodo pri ponovnem odločanju po vetu DS glasovali proti, koalicija pa bo predlagala tudi preložitev glasovanja o nacionalnem demografskem skladu, je napovedal.

Premier je na današnji skupni novinarski konferenci podpredsednikoma vlade, prvakoma SMC in NSi Zdravkom Počivalškom in Matejem Toninom, ob tem ocenil, da je čas za umiritev pregretih političnih razmer.

Pozdravil je skupno izjavo vseh poslanskih skupin v državnem zboru, “ki so danes skupaj končno zmogle podpis” pod izjavo, s katero pozivajo k cepljenju in se enotno pridružujejo tem naporom. Po mnenju Janše je ta izjava “velika stvar” in je prišla še v pravem času. Tudi v povezavi z njo in prizadevanji, da se doseže enotnost, so se po njegovih besedah v koaliciji odločili, da sprememba zakona o nalezljivih boleznih, ki je v parlamentarni proceduri pred ponovnim glasovanjem, “v tej fazi najbrž ni potrebna v tako hitrem času”.

Poslanci koalicije bodo tako glasovali proti noveli, ki so jo vložili. Vlada pa si bo vzela čas do jeseni, da nekatere pripombe, ki so bile dane bodisi v razpravi v državnem zboru bodisi v državnem svetu, ponovno preuči in predlaga novo novelo zakona o nalezljivih boleznih.

Rok, ki ga je za spremembo dalo ustavno sodišče, s tem sicer ne bo upoštevan, je dejal Janša in pojasnil, da je vlada z novelo hitela ravno zaradi tega roka. A stari zakon še vedno velja in po njihovem mnenju je “dovolj instrumentov, da se v tej fazi učinkovito spopademo z epidemijo covida-19, še posebej, če se bo upošteval ta enoten poziv k cepljenju”.

Kot je dodal Janša, želijo s tem tudi razbremeniti čas naslednjih tednov, ki je ključen za to, da Slovenija doseže zadostno precepljenost za zaustavitev epidemije. Kot je dejal, je opozicija napovedovala tudi morebitno zbiranje podpisov za referendum in ustavno presojo, ta razprava pa bi se verjetno povezala z nasprotovanjem cepljenju in bi na ta način dobili negativni učinek, česar ne želijo.

Ključna prioriteta v Sloveniji je doseči zadostno precepljenost,da bomo lahko imeli jeseni šole in vrtce odprte, neomejeno javno življenje in kolikor se da normalne aktivnosti ob upoštevanju PCT pogojev”, je poudaril Janša.

Po njegovih besedah se je koalicija tudi odločila, da predlaga preložitev glasovanja o zakonu o nacionalnem demografskem skladu, ker ne želijo, da se sprejema v politično tako pregretem ozračju. Je pa poudaril, da gre za eno strateških odločitev, kako zagotoviti stabilne pokojnine v prihodnje.

Premier je pred petkovim glasovanjem o kandidaturi Marka Borisa Andrijaniča za ministra za digitalno preobrazbo pojasnil, da ne gre za novo ministrstvo, ampak za novo službo in ministra, ki bo usklajeval obstoječa ministrstva. Razlog pa je, da je Evropska komisija Sloveniji odobrila načrt za okrevanje, v katerem je veliko denarja za digitalno preobrazbo slovenskega gospodarstva, javne uprave, storitvenih dejavnosti… Ta denar bo začel v Slovenijo prihajati v prihodnjih mesecih, je pojasnil Janša in poudaril, da so to sredstva, ki bodo na voljo že letos.

Na vprašanje, kako se bodo odzvali, če minister v DZ ne bo potrjen, pa je Janša odgovoril, da ne gre za ministra, ki bi bil “obvezen”, ampak je dodatna moč za horizontalno koordinacijo. “Ne gre za politično odločitev, gre za vprašanje ali je slovenska opozicija sposobna racionalnega premisleka in razumevanja razlogov, zaradi katerih predlagamo Andrijaniča,” je dodal.

Tudi predsednik NSi Matej Tonin je menil, da “je čas, da umirimo pregreto politične razmere in naredimo korak nazaj”. Vlada se mora po njegovih besedah zdaj poleg zajezitve epidemije posvetiti tudi številnim drugim nalogam, med katerimi NSi v ospredje postavlja digitalizacijo, zato je po njegovem zelo pomembno imenovanje novega ministra za to področje. Gre za tako pomembno zadevo, da ta ne bi smela biti točka političnega obračunavanja, je dodal.

Prvi mož SMC Zdravko Počivalšek pa je ocenil, da njihov program v sklopu koalicijske pogodbe izvajajo zelo dobro, ta vlada pa je kljub težkim okoliščinam od treh, v katerih je doslej sodeloval, najbolj operativna in uspešna. Skupno izjavo poslanskih skupin glede cepljenja je pozdravil, a je bil ob tem zelo oster do opozicije in medijev. Eni in drugi se namreč po njegovih besedah pogosto “zapičijo samo v nekatere nerodnosti, ki jih napihnejo do neba”, pri tem pa spregledajo dosežke in rezultate, ki so uspeli vladi.

Počivalšek je zatrdil, da bodo “ne glede na vse pritiske” nadaljevali izvajanje koalicijske pogodbe. Kot je dodal, je dokončno spoznal, da opozicije nima več smisla pozivati k treznosti in odgovornosti v teh težkih časih. Po besedah gospodarskega ministra Slovenija namreč kljub vsej rušilnosti opozicije dosega odlične gospodarske rezultate.

Dogodki

Premier Janez Janša je pozdravil skupni poziv vodij poslanskih skupin k cepljenju proti covidu-19. Sprememba zakona o nalezljivih boleznih v tej fazi najbrž ni potrebna, poslanci koalicije bodo pri ponovnem odločanju po vetu DS glasovali proti, koalicija pa bo predlagala tudi preložitev glasovanja o nacionalnem demografskem skladu, je napovedal.