Search
Close this search box.

Bukvarna Ajta: prostor kjer stare knjige oživijo (FOTO)

Ste se že kdaj vprašali, ali je kateri izmed vaših odsluženih predmetov, morda uporaben za koga drugega? Knjige na katerih se že vrsto let nabira prah lahko odnesete v knjižnico, tam pa bodo poskrbeli, da bo le-te našle svojega novega lastnika.

Knjige, preden jih zavržete, lahko odnesete v Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika. Tam gradivo najprej pregledajo in se odločijo ali je primerno, da ga uvrstijo v njihov redni fond, zamenjajo s poškodovanimi izvodi ali preusmerijo v Bukvarno Ajta, podarijo bukvarni Ciproš ali Fajči ter drugim posameznim institucijam. V bukvarni lahko najdete strokovne in tujejezične knjige, leposlovje za odrasle ter knjige za otroke. Pomembno pa je, da boste z nakupom privarčevali marsikateri evro, saj lahko tam knjige kupite po simbolnih cenah. V lanskem letu je bukvarna od 87-ih darovalcev prejela 4405 knjig, 14 CD-jev in 6 DVD-jev. Sodelujejo tudi z Zdravstvenim domom Ravne na Koroškem, kjer so uredili bralne kotičke po čakalnicah zdravstvenih domov in postaj. Bralni kotički so urejeni tudi v Črni na Koroškem, v Mežici, na Prevaljah in Ravnah na Koroškem. Knjižno gradivo redno dopolnjujejo. Sodelujejo tudi z Domom starejših na Fari, Kulturnim domom Pliberk, Občino Ravne na Koroškem, z vrtci, šolami ter drugimi institucijami.

V lanskem letu je bukvarna od 87-ih darovalcev prejela 4405 knjig, 14 CD-jev in 6 DVD-jev.

Bukvarna je v dopoldanskem času na razpolago tudi za obiske otrok iz vrtcev in šol. V sodelovanju z osnovnimi šolami in vrtci na šolah organizirajo knjižno tržnico v okviru projekta »Zamenjajva knjigo«, s katerim želijo otroke osveščati, da lahko tudi rabljena knjiga komu polepša dan in, da le-ta ne sodi v smeti. Otroci prinesejo knjige, ki jih ne potrebujejo več, za vsako knjigo prejmejo bon, s katerim lahko na knjižni tržnici kupijo knjigo. V prostorih bukvarne prirejajo tudi ustvarjalne delavnice za otroke in mladostnike, ki so vezane na tematiko knjig in branja.

V bukvarni lahko najdete strokovne in tujejezične knjige, leposlovje za odrasle ter knjige za otroke.

Vrata Bukvarne Ajta v Kulturnem centru Ravne na Koroškem so odprli leta 2011, poimenovali pa so jo po znanem liku beračice iz Prežihovega romana Jamnica. Ob svojem začetku so v bukvarni ponujali okoli 1.000 izvodov različnih knjižnih del, kasneje pa se je s postavitvijo dodatnih polic ponudba povečala na okoli 1.500. Bukvarna Ajta deluje v okviru Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, zato je zadovoljstvo tako bukvarne kot knjižnice, da knjiga ne konča v smeteh in da ponovno najde svojega bralca.

Bukvarna Ajta se nahaja v prostorih Kulturnega centra na Ravnah.

VIR: Neža Molnar (KOK)

Dogodki