Bukvarna Ajta: prostor kjer stare knjige oživijo (FOTO)

IMG-0153

Ste se že kdaj vprašali, ali je kateri izmed vaših odsluženih predmetov, morda uporaben za koga drugega? Knjige na katerih se že vrsto let nabira prah lahko odnesete v knjižnico, tam pa bodo poskrbeli, da bo le-te našle svojega novega lastnika.

Knjige, preden jih zavržete, lahko odnesete v Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika. Tam gradivo najprej pregledajo in se odločijo ali je primerno, da ga uvrstijo v njihov redni fond, zamenjajo s poškodovanimi izvodi ali preusmerijo v Bukvarno Ajta, podarijo bukvarni Ciproš ali Fajči ter drugim posameznim institucijam. V bukvarni lahko najdete strokovne in tujejezične knjige, leposlovje za odrasle ter knjige za otroke. Pomembno pa je, da boste z nakupom privarčevali marsikateri evro, saj lahko tam knjige kupite po simbolnih cenah. V lanskem letu je bukvarna od 87-ih darovalcev prejela 4405 knjig, 14 CD-jev in 6 DVD-jev. Sodelujejo tudi z Zdravstvenim domom Ravne na Koroškem, kjer so uredili bralne kotičke po čakalnicah zdravstvenih domov in postaj. Bralni kotički so urejeni tudi v Črni na Koroškem, v Mežici, na Prevaljah in Ravnah na Koroškem. Knjižno gradivo redno dopolnjujejo. Sodelujejo tudi z Domom starejših na Fari, Kulturnim domom Pliberk, Občino Ravne na Koroškem, z vrtci, šolami ter drugimi institucijami.

V lanskem letu je bukvarna od 87-ih darovalcev prejela 4405 knjig, 14 CD-jev in 6 DVD-jev.

Bukvarna je v dopoldanskem času na razpolago tudi za obiske otrok iz vrtcev in šol. V sodelovanju z osnovnimi šolami in vrtci na šolah organizirajo knjižno tržnico v okviru projekta »Zamenjajva knjigo«, s katerim želijo otroke osveščati, da lahko tudi rabljena knjiga komu polepša dan in, da le-ta ne sodi v smeti. Otroci prinesejo knjige, ki jih ne potrebujejo več, za vsako knjigo prejmejo bon, s katerim lahko na knjižni tržnici kupijo knjigo. V prostorih bukvarne prirejajo tudi ustvarjalne delavnice za otroke in mladostnike, ki so vezane na tematiko knjig in branja.

Preberi še:  Srečanje pod Najevsko lipo s poklonom 30-letnici samostojne Slovenije, slavnostni govornik bo predsednik Pahor
V bukvarni lahko najdete strokovne in tujejezične knjige, leposlovje za odrasle ter knjige za otroke.

Vrata Bukvarne Ajta v Kulturnem centru Ravne na Koroškem so odprli leta 2011, poimenovali pa so jo po znanem liku beračice iz Prežihovega romana Jamnica. Ob svojem začetku so v bukvarni ponujali okoli 1.000 izvodov različnih knjižnih del, kasneje pa se je s postavitvijo dodatnih polic ponudba povečala na okoli 1.500. Bukvarna Ajta deluje v okviru Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, zato je zadovoljstvo tako bukvarne kot knjižnice, da knjiga ne konča v smeteh in da ponovno najde svojega bralca.

Bukvarna Ajta se nahaja v prostorih Kulturnega centra na Ravnah.

VIR: Neža Molnar (KOK)