Search
Close this search box.

Brušenje nožev – kdaj, kako in zakaj?

Noži so nepogrešljivi kuhinjski pripomočki, zato je ključnega pomena, da so dovolj ostri. S tem si ne olajšamo samo rezanja, ampak preprečimo tudi marsikatero nepotrebno poškodbo. Zato takoj, ko ugotovite, da nož ni oster, poskrbite za njegovo brušenje.

Vsak nož je potrebno kdaj nabrusiti, tudi tistega najbolj kakovostnega. Dejstvo je, da se noben nož ne nabrusi sam, zato moramo to storiti sami ali pa delo prepustiti profesionalcem. Tehnika brušenja nožev ima svoje zakonitosti in prav je, da jih poznate.

Kdaj moramo nabrusiti nož?

Oster nož je eden ključnih dejavnikov, ki vplivajo na pripravo hrane, poleg tega pa se noži uporabljajo tudi v druge namene. Ne glede na to, čemu jih uporabljate, je za vas najbolj pomembno, da nože pravočasno nabrusite.

Da je nož top, boste verjetno prepoznali že po tem, ko z njim ne boste mogli več odrezati kosa kruha, mesa ali pa rezi ne bodo več ostri in gladki. A se morate zavedati, da je v tej fazi nož že skorajda neuporaben.

Da si boste prihranili nekaj slabe volje, vam svetujemo, da za določanje ostrine noža uporabite preprost preizkus s pisarniškim papirjem. V roke vzemite kos papirja in ga z eno roko primite v vogalu, z drugo roko pa poizkusite papir prerezati z nožem. Če se papir strga ali pa se pri rezanju nož zatika, je potrebno nož nabrusiti.

Osnovne zakonitosti brušenja nožev

Brušenje nožev ima določene zakonitosti, ki jih je potrebno upoštevati, če želimo, da nam bodo noži dobro služili. Najbolj pomembno je, da jih zbrusite pod določenim kotom, glede na to, čemu se uporabljajo:

  • kot 20° se uporablja za vse pogosto uporabljene kuhinjske nože,
  • kot 17° se uporablja za zelo ostra rezila in fine robove, kot je na primer skalpel ali britvica,
  • kot 25° za vse nože s trpežnim in ostrim rezilom, kot so lovski ali ribiški noži,
  • kot 30° se uporablja za nože, ki se uporabljajo za rezanje debelih predmetov, kot so preproge, linolej ali lepenka.

Različne tehnike brušenja nožev

Danes obstaja veliko različnih tehnik brušenja nožev. V osnovi jih delimo na dve kategoriji, in sicer na ročno brušenje in strojno brušenje nožev.

Ročno brušenje nožev

Ročno brušenje nožev je danes prisotno praktično v vseh gospodinjstvih, saj je preprosto in se ga lahko lotimo vsi. Vsakdo ima doma vsaj enega od pripomočkov za ročno brušenje nožev.

Danes manj pogosta sta brusna palica in brusni kamen. Če nismo vajeni te tehnike brušenja nožev, potem je takšen način brušenja manj natančen.

Veliko bolj natančnejše je brušenje z ročnim brusilnikom, s katerim zgolj z nekaj potegi zbrusimo nože hitro in enostavno. Še bolj udoben pa je električni brusilnik, katerega mehanizem za brušenje poganja elektrika, zato je takšno brušenje popolnoma brez napora.

Ročno brušenje je sicer najbolj praktični način brušenja nožev, vendar ima to lastnost, da ne moremo prilagajati kota brušenja. Nikakor pa se doma ne lotevajte brušenja nožev z valovitim rezilom. Ti zahtevajo strojno brušenje, ki ga lahko opravi le profesionalni brusilec nožev.

Strojno brušenje nožev

Pri strojnem brušenju se rezalni rob prav tako poskuša približati idealni, rahlo konveksni obliki. Tovrstno brušenje se izvaja na najsodobnejših strojih, ki delujejo s pomočjo tehnologije dveh spiralnih valjev z diamantnim brusom in je izjemno hitro in natančno.

Strojno brušenje nožev je primerno takrat, ko imate za nabrusit veliko število nožev, kadar imate nože z valovitim rezilom in takrat, ko ročno brušenje ni več dovolj, da bi obliko rezila povrnili v prvotno obliko.

Pri strojnem brušenju veljajo sicer podobna pravila kot pri ročnemu brušenju. Kljub temu, da je izjemno hitro, pa je vseeno potreben dober občutek, zato takšno delo zaupajte le preverjenemu izvajalcu brušenja nožev.

Redno brušenje nožev se vam obrestuje

Večina od nas nabrusi nože takrat, ko opazimo, da ne režejo tako, kot bi morali. Vendar pa je redno brušenje nožev veliko bolj enostavno, vzame bistveno manj časa in odstrani bistveno manj materiala. Posledica tega je, da boste takšen nož lahko uporabljali več let.

Redno brušenje nožev pa je potrebno tudi zaradi naslednjih razlogov:

  • z dobro nabrušenim nožem boste rezali hitreje in bolj natančno,
  • rezanje bo v tem primeru zahtevalo bistveno manj napora,
  • tveganje za urezninami je zaradi tega manjše,
  • z ostrimi noži so živila manj izpostavljena procesu oksidacije, zato ostanejo dalj časa sveža

Kako pogosto je potrebno brusiti nože, je odvisno od posameznega noža in od tega, kaj z njim režete. V povprečju bi morali zanje poskrbeti na vsaka dva meseca.

Vsi, ki bi radi imeli ostre nože, obiščite eno od poslovalnic Ključek, kjer vam je poleg brušenja nožev na voljo tudi izdelava ključev.

Dogodki

Noži so nepogrešljivi kuhinjski pripomočki, zato je ključnega pomena, da so dovolj ostri. S tem si ne olajšamo samo rezanja, ampak preprečimo tudi marsikatero nepotrebno poškodbo. Zato takoj, ko ugotovite, da nož ni oster, poskrbite za njegovo brušenje.