Bruselj z načrtom za zmanjšanje uvoza ruskega plina za dve tretjini do konca leta. Biden prepovedal uvoz ruskih energentov v ZDA

Evropska komisija je danes v odziv na vojno v Ukrajini predstavila načrt za odpravo odvisnosti Evrope od ruske energije, ki predvideva zmanjšanje uvoza ruskega plina za dve tretjini do konca tega leta. "To je zelo težko, a mogoče," je ob predstavitvi načrta poudaril izvršni podpredsednik komisije Frans Timmermans.

Načrt predvideva odpravo odvisnosti Evrope od ruskega plina, nafte in premoga najpozneje do leta 2030, vključuje niz ukrepov v odziv na rastoče cene energije ter zaščito potrošnikov in podjetij ter ukrepe za zagotovitev zadostnih zalog plina za naslednje zime.

Vojna ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini potrjuje nujnost pospešitve prehoda k čisti energiji, je poudaril Timmermans ob predstavitvi predlogov, o katerih bodo na neformalnem zasedanju konec tedna v Versaillesu razpravljali voditelji članic unije.

Odgovor je diverzifikacija dobave plina s krepitvijo uvoza utekočinjenega zemeljskega plina od neruskih dobaviteljev, krepitev količin biometana in obnovljivih virov energije ter hitrejše zmanjševanje uporabe fosilnih goriv v domovih, zgradbah, industriji.

Če bi unija v celoti uresničila predloge iz okoljskega svežnja Pripravljeni na 55, ki predvideva zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za najmanj 55 odstotkov do leta 2030 glede na leto 1990, bi letno porabo plina v omenjenem obdobju že zmanjšali za 30 odstotkov ali 100 milijard kubičnih metrov, izpostavljajo v komisiji.

Z ukrepi, ki jih predvideva današnji načrt, pa bi lahko po navedbah komisije porabo postopno zmanjšali za najmanj 155 milijard kubičnih metrov, kar je enako količini, ki jo je unija v lanskem letu uvozila iz Rusije.

Poleg tega komisija v današnjem svežnju med drugim predlaga, naj se do 1. oktobra vsako leto zaloge plina v EU napolnijo do najmanj 90 odstotkov. Do aprila naj bi predstavila tudi zakonodajni predlog za dosego tega cilja.

Za zaščito potrošnikov komisija poleg nabora ukrepov, ki ga je v odziv na strmo rast cen energije predstavila lani oktobra, predlaga tudi prilagajanje cen v izjemnih okoliščinah ter ukrepe v povezavi z državno pomočjo in davki.

Že oktobra lani je komisija med kratkoročnimi ukrepi za spoprijemanje z visokimi cenami energije za zaščito gospodinjstev predlagala vavčerje ali delna plačila računa, začasen zamik plačila računa, ciljno zmanjšanje davčne stopnje in varovala proti izključitvi iz omrežja, za podjetja pa državne pomoči.

Biden: ZDA prepovedujejo uvoz ruskih energentov

Ameriški predsednik Joe Biden je danes naznanil, da zaradi invazije na Ukrajino uvaja prepoved uvoza ruske nafte, plina in vseh ruskih energentov v ZDA, čeprav se zaveda, da bo to povišalo cene bencina v ZDA. Ob najavi embarga je naftna in druga energetska podjetja pozval, naj ne skušajo izkoriščati položaja in navijati cen, ker jih bodo kaznovali.

Biden je dejal, da je ukrep sprejel ob posvetovanjih z zavezniki, pri čemer se zaveda, da Evropejci ne bodo v položaju, da se pridružijo ZDA. Mi doma proizvedemo več nafte kot cela Evropa skupaj in si ta ukrep kot neto izvoznica nafte lahko privoščimo,” je dejal Biden in dejal, da z Evropejci dela na dolgoročni strategiji zmanjšanja odvisnosti od ruske energije.

Zagotovil je, da so zavezniki enotni v odločenosti, da ohranjajo pritisk na ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegov vojaški stroj. Zagotovil je nadaljevanje vojaške, ekonomske in humanitarne pomoči Ukrajini in pozval kongres, naj potrdil predlaganih 14 milijard dolarjev dodatne pomoči. Zagotovil je tudi, da se bodo ZDA držale 5. člena severnoatlantske pogodbe, ki napad na eno jemlje kot napad na vse, ZDA pa bodo delile odgovornost za ukrajinske begunce z državami, ki mejijo na Ukrajino.

V nadaljevanju je opisal škodo, ki jo ima Rusija zaradi doslej sprejetih sankcij, in dejal, da je rubelj od začetka ruske invazije padel za 50 odstotkov in je sedaj vreden le en ameriški cent. Proti višjim cenam bencina se nameravajo boriti s sproščanjem naftnih rezerv, kar so že napovedali.

Pohvalil je naftna podjetja, ki so odpovedala sodelovanje z Rusijo, in zažugal tistim, ki bodo skušali izkoriščati položaj za povečanje dobička na račun potrošnikov. Sicer pa je spomnil, da sedanja kriza ves svet opozarja, da je potrebna tranzicija v čiste energetske vire in energetsko neodvisnost. “Rahljanje okoljskih regulacij ne bo znižalo cene bencina,” je dejal Biden in zavrnil obtožbe, da je zatrl domačo proizvodnjo nafte in plina.

Dejal je, da je izdanih 9000 dovoljen za izkoriščanje nafte na kopnem v ZDA, vendar jih podjetja ne izkoriščajo. “To so dejstva. Proizvodnja nafte v ZDA je v mojem prvem letu vladanja narasla bolj kot v prvem letu vladanja mojega predhodnika in letos ter prihodnje leto bomo spet dosegli rekordno proizvodnjo,” je dejal Biden.

Ukrajince je pohvalil, da so s svojim pogumom navdihnili ves svet. “Putin je odločen nadaljevati na svoji morilski poti ne glede na posledice. Napada šole, stanovanjske bloke, bolnišnice in napadel je največjo jedrsko elektrarno v Evropi. Povzročil je dva milijona beguncev, vendar pa Ukrajina ne bo nikoli zmaga za Putina. Lahko osvoji mesto, ampak države ne bo obdržal. Če ne odgovorimo, bo cena za svobodo in Američane še večja,” je dejal Biden.

Za prepoved uvoza ruske nafte in plina se že od začetka ruske invazije zavzema ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, vendar pa je Evropa preveč odvisna od ruskega plina za tak ukrep, Biden pa doslej ni želel prepovedati uvoza nafte zaradi pričakovanega povišanja cen bencina v ZDA.

Zaradi surovosti ruske agresije na Ukrajino se je v ameriškem kongresu povečal pritisk za tak ukrep in to od kongresnikov obeh glavnih strank – demokratov in republikancev, ki pripravljajo tudi poseben zakon za naftni embargo in ukinitev statusa Rusije kot normalne trgovinske partnerice ZDA, kar bo praktično ustavilo ruski izvoz v ZDA zaradi visokih carin.

Rusija je četrta največja izvoznica nafte v ZDA, ki so lani od nje kupile 245 milijonov sodov nafte, kar je 24 odstotkov več kot leta 2020. Vendar pa je uvoz ruske nafte v ZDA februarja letos padel na ničlo. Ruskega plina ZDA niti ne uvažajo.

Embargo na rusko nafto bo zagotovo povišal cene bencina v ZDA, ki so naraščale zaradi inflacije že pred ruskim napadom na Ukrajino od takrat naprej pa naraščajo naprej. Ameriška avtomobilistična zveza poroča, da je trenutno povprečna cena za galono bencina v ZDA 4,06 dolarja. Cene se po ZDA razlikujejo.

Kljub podpori embargu na rusko nafto pa kongresniki obeh strank opozarjajo Bidna, naj si ne drzne nadomestiti luknje z uvozom iz Venezuele, ker bi s tem namesto enega diktatorja podpiral drugega, je izjavil demokratski senator iz New Jerseyja Bob Menendez. Biden naj bi sicer nameraval izpad nadomestiti v Savdski Arabiji.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije