Bruselj proti dodatnim omejitvam potovanj zaradi omikrona

Evropska komisija je danes članice EU pozvala, naj ne uveljavljajo več dodatnih omejitev potovanj, ki so jih uvedle v minulih tednih zaradi koronavirusne različice omikron. Članice EU so sicer danes potrdile novo priporočilo glede usklajevanja omejitev potovanj, a vsaka članica uvaja svoje ukrepe, kar povzroča veliko zmedo.

“Omikron se je že razširil po Evropi in čas je, da se premisli o prekinitvi dodatnih ukrepov glede potovanj, ki so jih številne članice uvedle v minulih tednih, s čimer je postalo potovanje v EU napornejše in manj predvidljivo,” sta danes izpostavila komisarka za zdravje Stella Kiriakides in komisar za pravosodje Didier Reynders.

To je sporočilo komisije ob tem, ko so ministri EU za evropske zadeve danes potrdili novo priporočilo o usklajevanju ukrepov, ki naj bi olajšalo potovanje po EU med pandemijo covida-19, medtem ko vsaka članica uvaja svoje ukrepe, kar povzroča veliko zmedo.

V komisiji so izpostavili, da so članice danes potrdile, da mora veljavno digitalno covidno potrdilo – o cepljenju, negativnem testu ali prebolevnosti – načeloma zadostovati za potovanje po uniji v pandemiji.

Veljavnost potrdila je unija z delegiranim aktom uskladila na 270 dni po primarnem cepljenju. To bo veljalo od 1. februarja.

Obenem sicer v komisiji izpostavljajo, da se evropska ureditev nanaša samo na potovanje po uniji, medtem ko uporabo tega potrdila ali podobnih potrdil za druge namene, na primer obisk restavracij ali kina, urejajo države same.

V skladu s priporočilom, ki so ga danes potrdili ministri EU, za imetnike covidnega potrdila torej za potovanje po uniji ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve, kot so zahteve po negativnih testih ali karanteni.

To v praksi pomeni, da imetniki covidnega potrdila tudi brez poživitvenega odmerka ne bi smeli imeti težav pri potovanju v uniji v devetih mesecih od prejetja omenjenega potrdila. Po devetih mesecih pa covidno potrdilo brez poživitvenega odmerka naj ne bi več veljalo.

Poleg standardne veljavnosti covidnega potrdila za devet mesecev, ki je sicer z delegiranim aktom tudi zavezujoča, uvaja novo priporočilo še nekaj sprememb usklajenega pristopa za zagotovitev prostega gibanja po uniji v pandemiji.

Ena ključnih novosti je, da ta odslej sloni bolj na zdravstvenem stanju posameznika, ne toliko na epidemiološkem zemljevidu, na katerem so najvarnejša območja obarvana zeleno, najbolj tvegana pa temno rdeče.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije