Search
Close this search box.

Brezplačne delavnice za duševno zdravje na Prevaljah

Ministrstvo za zdravje sofinancira program OMRA, ki omogoča, da vrhunska skupina strokovnjakov s področja duševnega zdravja na terenu izvaja brezplačne delavnice. 6. in 13. decembra pripravljajo delavnici na Prevaljah.

Ministrstvo za zdravje sofinancira program OMRA, v sklopu katerega skupina priznanih strokovnjakov s področij psihoterapije, psihologije, psihiatrije, antropologije in sociologije na terenu izvaja brezplačne delavnice za duševno zdravje. Dve delavnici bosta potekali tudi na Prevaljah, v Družbenem domu.

Prva, 6. 12. je namenjena vsem strokovnim delavcem, ki se pri svojem delu srečujejo z uporabniki s težavami v duševnem zdravju. Naslednji teden, 13. 12. pa bo delavnica za vse, ki imate težave v duševnem zdravju, svojce in vse, ki vas tematika zanima. Delavnica traja 5 ur, za udeležbo ni treba plačati, se je pa potrebno prijaviti preko:

  • spletnega obrazca (za dostop do obrazca kliknite na navedeni datum na spletni strani www.omra.si),
  • elektronske pošte na naslov info@omra.si
  • telefonske številke 041 344 192 (med 14. in 18. uro)

Danes ima že skoraj vsaka tretja družina nekoga, ki so sooča z duševnimi težavami. Tudi motnje razpoloženja, kot so depresija, anksiozne motnje ter bipolarna motnja razpoloženja, so mnogo bolj pogoste, kot si predstavljamo in o njih govorimo. Z njimi se soočajo moški in ženske v vseh starostnih obdobjih.

Razjedajo jih črne misli in strahovi pred izgube nadzora nad svojim življenjem, izgubo zdravega razuma; pojavljajo se strahovi pred povsem vsakdanjimi situacijami (kot je na primer odhod od doma), vrtoglavica, šumenje v ušesih, dolgotrajna nespečnost, nenehna zaskrbljenost, obupavanje, jokavost in drugo.

Mnogi jih ne prepoznavajo in ne vedo, da pomoč in zdravljenje obstajata. Dolga leta na plečih nosijo pretežka bremena stisk, bolečin, tesnobnosti. Tudi zaradi stigme in sramu (Kaj bodo rekli v službi, sosedje? Kako bodo reagirali v družini?) si zatiskajo oči ter po nepotrebnem vztrajajo v trpinčenju sebe in drugih.

Rešitve obstajajo, in prej kot spregovorite o težavah, hitreje in bolj učinkovito jih lahko rešite. Na spletni strani so pripravili sodobne izobraževalne vsebine in pripomočke, enostaven iskalnik s seznamom različnih strokovnjakov v posameznih slovenskih regijah, dobre in preverjene oblike samopomoči, nazorne osebne zgodbe, pojasnila o stigmi.

Dogodki

Ministrstvo za zdravje sofinancira program OMRA, ki omogoča, da vrhunska skupina strokovnjakov s področja duševnega zdravja na terenu izvaja brezplačne delavnice. 6. in 13. decembra pripravljajo delavnici na Prevaljah.