Search
Close this search box.

Brezovnik ponudil, da se umakne iz projekta pokrajin. Alojz Kovšca pojasnjuje …

Boštjan Brezovnik, ki je do zdaj vodil strokovno skupino za pripravo projekta pokrajin, se je s tega mesta pripravljen umakniti. O njegovem umiku iz projekta je danes poročal Večer, za STA pa je Brezovnik pojasnil, da je predsedniku DS Alojzu Kovšci in predstavnikom združenj občin res ponudil svoj odstop, a da odločitev še ni bila sprejeta.

Preberite tudi: Bo Koroška ostala samostojna regija? V “boj” za Korošce tudi Lesjakova (VIDEO)

Kot je spomnil Večer, se je Brezovnik konec lanskega leta znašel pod plazom očitkov o plagiatorstvu, podjetništvu v okviru njegovega Inštituta za lokalno samoupravo ter zaslužkarstvu, ki naj bi si ga obetal od projekta pokrajin. Zaradi omenjenih očitkov je tudi ostal brez redne profesure na Pravni fakulteti v Mariboru, saj so senatorji Univerze v Mariboru zavrnili njegovo habilitacijo.

Preberite tudi: 25-letnica lokalne samouprave: “Slovenija nujno potrebuje pokrajine za nadaljnji razvoj”

Brezovnik je za STA dejal, da “načelno podporo” ima, se je pa iz projekta pokrajin pripravljen umakniti, če bi Kovšca in predstavniki združenj ocenili, da bi lahko “osebne dikreditacije, vodene s strani posameznikov in moje matične institucije” škodile projektu. “Osebno si namreč želim, da bi s projektom nadaljevali in prišli do zaključka. Treba je namreč pripraviti še tretji, zaključni del, to je oceno finančnih posledic prenosa nalog na pokrajine in zakon o financiranju pokrajin,” je dejal.

Predsednik DS Kovšca je za STA potrdil, da je Brezovnik ponudil, da se umakne, ker ne želi ogrožati projekta. Sam odločitve ne bo sprejemal, ampak se bodo o tem pogovorili znotraj strokovne skupine, seznanil bo tudi predsednika republike Boruta Pahorja, ter bodo skupaj poiskali pot, da proces ne bi zastal. Je pa Kovšca poudaril, da je bil prav Brezovnik “motor dogajanja” in je opravil največje delo. Delo pa je bilo opravljeno brezplačno.

Zatrdil je tudi, da aktivnosti potekajo in glede na odzive s terena ima projekt močno podporo. V teku je javna razprava o pristojnostih in nalogah, ki bi jih prenesli na pokrajine. Prav tako je Kovšca, kot je pojasnil, ministra za finance in predsednika računskega sodišča povabil k sodelovanju, da bi pripravili oceno, kakšna bodo finančne posledice prenosa.

Dogodki